‘CSI’ heeft de wereld twee keer veroverd. Eerst op eigen kracht, daarna via de vele misdaadseries die in haar zog op de kijkers werden losgelaten. Een overzicht van de ‘CSI’-klonen.

CSI Miami / CSI New York

Experts? Forensische onderzoekers. Jerry Bruckheimer, producer van films als Pearl Harbour en Pirates of the Caribbean en de man achter CSI was er zelf als de kippen bij om het succes van de reeks te verzilveren, door gewoon de formule over te plaatsen naar twee andere Amerikaanse steden. De acteurs uit het origineel waren bang dat de spin-offs ervoor zouden zorgen dat het hele CSI-concept zou verwateren, maar die vrees is ongegrond gebleken. Onlangs maakten onderzoekers een ranglijst op van de tien meest bekeken tv-series over de hele wereld, en daarin stonden zowel CSI Miami (op 1) als CSI (op 6). CSI New York, de jongste telg, viel net buiten de top tien.

CSI-gehalte? 90 procent. De twee opvolgers zijn bijna identieke doorslagjes van het origineel. Het flamboyante Las Vegas is dan wel ingeruild voor het zonovergoten Miami en het kille New York, de vormgeving blijft even glamoureus, met veel helikoptershots, snelle montages, overvloedig gebruik van zaklampen en bloederige close-ups van allerlei onsmakelijke wonden. Alleen kunnen de personages van de spin-offs niet op tegen de cast van het origineel: Horatio Caine (Miami) en Mack Taylor (New York) zijn geen partij voor Gil Grissom.

Waar? Elke zondag (CSI Miami) en elke donderdag (CSI New York) op VT4

Without A Trace

Experts? FBI-detectives van de Missing Persons Unit. Opnieuw een serie van de hand van Bruckheimer, ditmaal over een groep New Yorkse FBI-detectives die verdwenen personen opsporen. En opnieuw een goudader: Without A Trace is wereldwijd de zevende best bekeken serie.

CSI-gehalte? 50 procent. Qua stijl is Without A Trace een broertje van CSI New York, met de blauwige overzichtsbeelden van New York die de scènes afbakenen en het koele, afstandelijke camerawerk. Maar omdat de detectives in Without A Trace vertrouwen op politiewerk uit de oude school, is de wetenschappelijke benadering tot een minimum beperkt. Geen special effects dus waarbij je een kogel volgt in het lichaam van een slachtoffer, maar flashbacks over de achtergrond van de vermiste.

Waar? Elke zaterdag op Ned3, en elke voetballoze dinsdag op Kanaaltwee

Cold Case

Experts? FBI-detectives, gespecialiseerd in de zogenaamde ‘cold cases’: oude zaken die eigenlijk al geklasseerd zijn, maar die plotseling – omdat er zich een nieuwe getuige meldt of er een vergelijkbare misdaad heeft plaatsgevonden – weer actueel worden.

CSI-gehalte? 50 procent. Maar als we het zouden hebben over een Without A Trace-gehalte zou Cold Case veel hoger scoren. Afgezien van het feit dat het hoofdpersonage in Cold Case een vrouw is, zijn de series immers inwisselbaar, maar aangezien Bruckheimer hier ook achter zit, mag dat niet verbazen.

Waar? Elke maandag op Kanaaltwee

House

Experts? Dokters. Het succes van CSI deinde ook uit naar een gebied waar er doden kunnen vallen zonder dat er een misdaad in het spel is: de geneeskunde. In House spelen de dokters voor detectives, en zijn de misdadigers die ze moeten zoeken allerlei vreemde bacteriën, virussen of andere ziektemakers.

CSI-gehalte? 60 procent. Hoewel CSI en House op het eerste gezicht ver uit elkaar liggen, hebben de twee heel wat gemeen. In beide reeksen komt de wetenschap op de eerste plaats: om het raadsel op te lossen wordt er éérst in microscopen getuurd en daarna pas met de familie van het slachtoffer of met de zieke gepraat. En net zoals CSI graag toont wat een kogel kan aanrichten in een lichaam, gaat men in House vaak op verkenning in de bloedbanen of hersenen van het slachtoffer. De contactgestoorde hoofdpersonages lijken ook familie van elkaar, alleen is dokter Gregory House (een briljante Hugh Laurie) iets radder van tong dan Gil Grissom. Dat moet ook wel, want de verhalen in House zijn tamelijk voorspelbaar: meestal proberen de dokters de ene na de andere therapie uit op de patiënt, tot er uiteindelijk één is die hem kan redden. Maar ja, de motieven van een bacterie of een virus zijn nu eenmaal minder gevarieerd dan die van een mens.

Waar? Elke woensdag op VTM

Bones

Experts? Forensische antropologen, die in de kleinste resten van een lichaam toch nog aanwijzingen kunnen vinden.

CSI-gehalte? 75 procent. De manier waarop onderzoekster Temperance Brennan misdaden oplost, doet natuurlijk heel sterk aan CSI denken. Bovendien ligt de CSI-factor bij de mensen van haar team behoorlijk hoog: Brennan krijgt hulp van onder meer een computerspecialiste die een crime scene driedimensionaal kan weergeven (waardoor het vakje ‘special effects’ meteen is ingevuld) en een expert die alles afweet van insecten en mineralen. Maar toch is Bones meer dan ‘ CSI maar met oudere lijken’, dankzij de combinatie van Brennan en Booth. Een spelletje ‘opposites atrract’ is natuurlijk niet origineel maar als het goed gedaan is, voelt zoiets altijd nieuw aan. En in Bones ís het goed gedaan.

Waar? Elke zondag, Kanaaltwee

Criminal Minds

Experts? FBI-profilers, gespecialiseerd in seriemoordenaars. Aan de hand van een profiel van een misdadiger probeert het team van Criminal Minds te voorspellen wat zijn volgende stap zal zijn.

CSI-gehalte? 80 procent. De groep onderzoekers lijkt wel uit CSI weggelopen: er is een wijze mentor, zijn introspectieve rechterhand, een onhandige nerd, een knappe en doortastende vrouwelijke detective en een harde macho die graag deuren intrapt. Bovendien zit Criminal Minds vol met CSI-achtige zoomshots, heeft het dezelfde donkere stijl (zowat alles lijkt zich ’s nachts af te spelen) en is er even weinig aandacht voor het privéleven van de personages. De achtergrond van de misdadigers komt dan weer volop aan bod: de focus bij Criminal Minds ligt niet op de whodunit, maar op de whydunit en biedt zo een inkijk in de donkerste kanten van de menselijke soort.

Waar? Nog niet te zien op tv.

Numb3rs

Experts? Wiskundigen. Ook voor de mathematici is er nu een serie, waarin eindelijk duidelijk wordt gemaakt dat integralen berekenen veel heldhaftiger is dan wordt aangenomen. In Numb3rs wordt een wiskundig genie door zijn broer/FBI-agent gevraagd om te helpen bij de misdaadbestrijding, een verzoek waar de man en zijn team van cijferaars graag gehoor aan geven.

CSI-gehalte? 75 procent. De gebroeders Ridley en Tony Scott zijn execu-tive producers bij Numb3rs, dus dat de serie op het vlak van visuele vormgeving niet hoeft onder te doen voor CSI, moge duidelijk zijn. Natuurlijk is wiskunde iets minder aantrekkelijk dan gapende wonden of lijkschouwingen – om in beeld te brengen, bedoelen we – maar toch doen de makers hun best om de scènes waarin de bollebozen hun theorieën verkondigen zo flitsend mogelijk te maken, met veel ronddansende cijfertjes en grafieken.

Waar? Nog niet op tv, maar Seizoen 1 is net op dvd verschenen (Paramount).

Medium

Experts? Een huisvrouw die over bovennatuurlijke krachten bezit. Allison Dubois (Patricia Arquette) krijgt in haar dromen tips over allerlei misdaadzaken, wat haar als assistent bij een openbaar aanklager toch een voetje voor geeft bij haar collega’s.

CSI-gehalte? 25 procent. Behalve als je Ingeborg heet, zal je meteen merken dat Medium wetenschappelijke sérieux niet echt hoog in het vaandel draagt. In plaats van DNA-analyses of vingerafdrukken krijg je hier visioenen en toekomstvoorspellingen, en die staan in de misdaadbestrijding toch niet op hetzelfde niveau. Medium gaat ook veel meer dan CSI in op het privéleven van de hoofdpersonages: voor Allison is, als moeder van drie kinderen, haar talent vaker een last dan een zegen.

Waar? Binnenkort weer op Vijftv.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content