Dat Stephen Frears niet voor één gat te vangen is, merk je zodra je een blik werpt op wat voor films hij al gemaakt heeft. De man huppelt vrolijk van het ene genre naar het andere, zonder zich om enige samenhang te bekommeren. Of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘Ik kijk welke scripts er bij mij in de bus vallen, ik lees ze en ik kies er vervolgens eentje waar ik op dat moment zin in heb.’ Over het waarom weigert hij halsstarrig na te denken. En dat geeft de volgende grillige loopbaan.

Gumshoe (1971)

Wat? Misdaadkomedie

Hoe? Een wat sullige man (Albert Finney) start een nieuwe carrière als privé-detective à la Humphrey Bogart, maar moet vaststellen dat het leven heel wat anders is dan cinema.

The Hit (1984)

Wat? Misdaadfarce

Hoe? Twee onhandige huurdoders (John Hurt en Tim Roth) moeten een ex-gangster (Terrence Stamp) naar Parijs brengen die al tien jaar gezocht wordt door zijn vroegere collega’s.

My Beautiful Launderette (1985)

Wat? Sociale tragikomedie

Hoe? Frears’ eerste samenwerking met de Britse schrijver Hanif Kureishi. Het verhaal van een Pakis-taanse Brit die samen met zijn homoseksuele vriend een wasserette opent.

Walter and June (1986)

Wat? Sociaal drama

Hoe? Een seniele oude man (Ian McKellen) die probeert te overleven in het onmenselijke Engeland van Margaret Thatcher.

Prick Up Your Ears (1987)

Wat? Biografisch drama

Hoe? Het bewogen levensverhaal van de homoseksuele Britse toneelschrijver Joe Orton (Gary Oldman), die uiteindelijk vermoord werd door zijn vriend.

Sammy and Rosie Get Laid (1987)

Wat? Sociale tragikomedie

Hoe? Frears’ tweede film naar een scenario van Kureishi. Deze keer gaat het over een getrouwd alternatief koppel (hij Indisch, zij Brits) tegen de achtergrond van een stad (Londen) die op springen staat.

Dangerous Liaisons (1988)

Wat? Historisch drama

Hoe? Verfilming van de beroemde schandaalroman van Choderlos de Laclos over een 18e-eeuwse gigolo die verwikkeld raakt in de amoureuze machtsspelletjes van een uitgekookte edelvrouw.

The Grifters (1990)

Wat? Film noir

Hoe? De ongelukkige belevenissen van drie oplichters (een moeder, haar zoon en diens vriendin). Naar de roman van Jim Thompson.

Hero (1992)

Wat? Komedie

Hoe? Een nukkige dakloze (Dustin Hoffman) redt tegen zijn zin iemand uit een gecrasht vliegtuig en ziet vervolgens hoe een andere dakloze met de eer gaat lopen. Ook bekend als Accidental Hero.

The Snapper (1993)

Wat? Sociale komedie

Hoe? Een gezin uit Dublin staat op stelten als blijkt dat de 20-jarige dochter zwanger is en de naam van de vader niet wil verklappen. Gebaseerd op het boek van Roddy Doyle.

Mary Reilly (1996)

Wat? Historisch psychodrama

Hoe? Bewerking van Valerie Martin-roman over de huishoudster (Julia Roberts) van dokter Henry Jekyll, die zich zowel aangetrokken voelt tot de brave dokter als tot zijn merkwaardige assistent Edward Hyde.

The Van (1996)

Wat? Sociale komedie

Hoe? Net als The Snapper een deel uit Roddy Doyles Barrytown-trilogie. Deze keer probeert het gezin uit Dublin met een mobiel frietkot te profiteren van de lucratieve wereldbeker voetbal.

The Hi-Lo Country (1998)

Wat? Moderne western

Hoe? Filmversie van Max Evans’ roman over de vriendschap tussen twee cowboys in de tijd (vlak na de Tweede Wereldoorlog) dat de cowboys verdreven worden door grootgrondbezitters.

High Fidelity (2000)

Wat? Hip liefdesverhaal

Hoe? De amoureuze problemen van een dertiger in Chicago, die maar niet kan snappen waarom hij geen relatie kan vasthouden. Naar het boek van Nick Hornby.

Fail Safe (2000)

Wat? Oorlogsthriller

Hoe? Live tv-remake van Sidney Lumets razend spannende film uit 1964. In Frears’ versie speelt George Clooney de hoofdrol als de piloot van een bommenwerper die de opdracht heeft gekregen om een atoombom te gooien op Moskou.

Liam (2000)

Wat? Sociaal-historisch drama

Hoe? Het verhaal van een arm gezin uit Liverpool dat tijdens de depressie probeert rond te komen en waarvan de vader onder de invloed komt van het oprukkende fascisme. Verteld vanuit het standpunt van het 8-jarige zoontje.

Dirty Pretty Things (2002)

Wat? Sociale thriller

Hoe? Het verhaal van twee illegalen in Londen die in het hotel waar ze werken een vreselijke ontdekking doen.

Door Ruben Nollet Foto Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content