Nederlandse titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen.Het avontuur: Harry, een weesjongen die is opgevoed door zijn hardvochtige oom en tante, komt te weten dat hij tovenaarsbloed heeft en dat hij les mag gaan volgen aan Hogwarts, de grote tovenaarsschool van Engeland. …

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (1997)

Nederlandse titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen.

Het avontuur: Harry, een weesjongen die is opgevoed door zijn hardvochtige oom en tante, komt te weten dat hij tovenaarsbloed heeft en dat hij les mag gaan volgen aan Hogwarts, de grote tovenaarsschool van Engeland. Hij is bovendien een beroemdheid, want als baby slaagde hij er op mysterieuze wijze in om de wrede zwarte magiër Voldemort uit te schakelen. Tijdens Harry’s eerste jaar aan Hogwarts zal echter duidelijk worden dat Voldemort nog niet helemaal van de aardbol verdwenen is.

En de film? Het eerste boek is het dunste en het eenvoudigste van structuur, maar het zit tjokvol personages en informatie die in de volgende avonturen belangrijk worden.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998)

Nederlandse titel: Harry Potter en de Geheime Kamer.

Het avontuur: Tijdens zijn tweede jaar aan Hogwarts daalt Harry’s populariteit pijlsnel wanneer leerlingen aangevallen worden en alle gegevens in de richting van Harry wijzen. Intussen vindt hij een vreemd dagboek, hoort hij een ijzingwekkende stem in zijn hoofd fluisteren en ontdekt hij dat hij over onvermoede duistere talenten beschikt.

En de film? Harry en Ron lopen op een bepaald moment rond in de gedaante van Goyle en Crabbe, de twee kompanen van hun aartsvijand, Draco Malfoy. Benieuwd of de jonge acteurs die Goyle en Crabbe in de eerste film spelen en nog geen woord hebben moeten zeggen, dat geloofwaardig kunnen uitbeelden.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)

Nederlandse titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

Het avontuur: Eén figuur staat centraal tijdens Harry’s derde jaar aan Hogwarts: Sirius Black, een veroordeelde volgeling van Voldemort die uit de beruchte gevangenis Azkaban ontsnapt is en achter Harry aan zit. Harry komt meer te weten over de tijd toen zijn vader nog aan Hogwarts studeerde, vangt tijdens de les Waarzeggerij een glimp op van zijn eigen toekomst en krijgt oog voor vrouwelijke medestudenten.

En de film? Het derde boek eindigt met een eindeloze discussie onder de belangrijkste personages. De informatie die daar gegeven wordt, is essentieel, maar de scène is allesbehalve boeiende cinema.

Harry Potter and the Goblet of Fire (2000)

Nederlandse titel: Harry Potter en de Vuurbeker.

Het avontuur: Het vierde jaar aan Hogwarts wordt overheerst door twee evenementen: het Toverschooltoernooi, waarbij de beste leerlingen van scholen uit heel Europa het tegen elkaar opnemen, en de gevreesde terugkeer van Voldemort. Harry ontdekt wat zich vlak voor zijn geboorte heeft afgespeeld en wat de toverwereld misschien te wachten staat.

En de film? Voldemort treedt hier voor het eerst echt op het voorplan. Het zal niet simpel zijn om hem angstaanjagend genoeg te maken in een film die zich ook tot kleinere kijkers richt.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2002)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content