DE BESTE MOP TER WERELD

20.00 – CANVAS

Wie al breed begint te grijnzen bij het horen van de aanloopzin ‘zeg, ken je die van…’, moet vanavond zeker afstemmen op Ter Zake. In de documentaire No Kidding brengt de Britse psycholoog Richard Wiseman immers verslag uit van zijn zoektocht naar de beste mop ter wereld. Dokter Wiseman ontwierp een wetenschappelijk verantwoord lachlaboratorium – lees: via de website www.laughlab.co.uk konden mensen hun favoriete grappen inbrengen en beoordelen – en testte zijn bevindingen in de rest van de wereld. ‘Eigenlijk is de reportage een opeenvolging van moppen en reacties daarop’, aldus Jan Coesens van de TerZake-redactie.

‘Je ziet Wiseman door verschillende landen trekken en moppen vertellen aan de inwoners’, vertelt Coesens. ‘Hij wil vooral achterhalen of mensen van verschillende culturen om dezelfde dingen kunnen lachen.’ En dat kunnen ze blijkbaar niet. Wiseman stelt bijvoorbeeld vast dat Britten en Amerikanen elkaars humor absoluut niet waarderen. Coesens: ‘Een van de favoriete Britse moppen is:

Er komt een zieke man bij de dokter.

– Man: En dokter, hoe lang heb ik nog te leven?

– Dokter: Negen

– Man: Wat? Jaren? Maanden? Weken?

– Dokter: Acht, zeven, zes…

Ze heeft dat typisch Britse cynisme en de Amerikanen begrijpen ze gewoon niet. Omgekeerd is het trouwens net hetzelfde, hoor.’ Zo kon Wiseman per land concluderen wat de mensen er grappig vinden. Wij Belgen verkiezen volgens het onderzoek onconventionele, ietwat absurde grappen, terwijl Amerikanen en Canadezen liever moppen horen die hen superieur doen voelen. Een van de meest intrigerende resultaten was toch wel dat Duitsers – niet meteen algemeen bekend voor hun gevoel voor humor – met zowat alle grappen lachten.

‘Of Wiseman die beste mop ter wereld uiteindelijk dan ook vindt? Tja… er is nu wel een mop die die titel draagt, maar het is meer de grootste gemene deler dan echt de beste’, zegt Coesens. ‘Het is de mop die volgens de enquête in het grootste aantal landen, zowel bij mannen als vrouwen en bij jong en oud werkt. Maar ik ben ze zelf al vergeten, dus zo goed kan ze dan toch niet geweest zijn.’

Getrouwd met oma Verliefd worden op een vrouw die je grootmoeder zou kunnen zijn en er nog mee trouwen ook: Telefacts laat zulke koppels aan het woord (21.05 – VTM) Pestkoppen Koppen toont hoe wreed kinderen kunnen zijn (21.10 – één) Kinderjaren De Nederlandse regisseur Piet Oomes maakt samen met zijn moeder en tante een emotionele reis naar de Jappenkampen waar de vrouwen als kind zaten en verwerkte het tot deze Donderdag Documentaire ( 23.15 – Ned1) Sex ‘n’ Pop Documentairereeks over de verwevenheid van seks en popmuziek (23.35 – Arte).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content