Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Het palmares van de 37e editie van het internationale stripfestival is op z’n zachtst gezegd divers. De belangrijkste Fauves d’Angoulême stellen we u voor.

Plus fort que les plus forts (Pascal Brutal 3) **

Sattouf

Fluide Glacial, 48 blz., euro9,95 (Franstalig; Nederlandse vertaling bij Glad IJs ligt twee boeken achter)

Riad Sattouf werd al een hele tijd gezien als een van de belangrijkste aanstormende tekenaars in Frankrijk. Het afgelopen jaar bracht de consecratie voor deze jonge auteur van Arabische afkomst. Na het succes van zijn film Les beaux gosses won hij nu ook vrij onverwacht de prijs voor de beste strip van het jaar met het derde deel van zijn satire Pascal Brutal. Het hoofdpersonage is een typische macho zonder al te veel hersenen. Sattouf maakt de man met ringbaardje en polsketting echter interessant door hem te tonen als een verdoken homo uit Bretagne die zich dronken wel eens waagt aan activiteiten die hij nuchter scherp zou afkeuren. De conservatieve islam krijgt er in dit boek trouwens ook van langs via een bezoek van Brutal aan Algerije.

Rébétiko ***

Prudhomme

Futuropolis, 102 blz., euro20 (Franstalig)

Een van de hoofdprijzen bekroont maatschappelijk relevante boeken. Dit jaar was die weggelegd voor David Prudhomme, de tekenaar van De Maria van plastic, voor zijn gefictiona-liseerd portret van naar Griekenland uitgeweken Turken die er in de jaren 30 hun typische muziek, de rebetika, importeerden. De Turkse muzikanten werden destijds met de nek aangekeken omdat dictator Metaxas vond dat zij morele verdorvenheid incarneerden. Prudhomme maakt van de muzikanten een vrolijk zootje ongeregeld dat steelt, geweld pleegt en vrouwen verovert, maar bovenal gepassioneerd door het leven gaat. Zo heeft hij een verhaal gemaakt naar het evenbeeld van de bluesachtige muziek die de strip noodgedwongen moet ontberen.

Alpha – Directions ****

Harder

Actes Sud/L’An 2, 352 blz., euro39,5 (Franstalig)

De prijs voor de durf is Jens Harder voor Alpha – Directions op het lijf geschreven. In 352 bladzijden vertelt de Duitse auteur de geschiedenis van het heelal – van de oerknal tot de mens. De man steunt daarbij op actuele wetenschappelijke kennis, maar gebruikt ook veel associatief beeldmateriaal. Als hij het over het ontstaan van de maan heeft, tekent hij bijvoorbeeld ook de bekende maanwandeling van Neil Armstrong. Voor de dinosauriërs baseert hij zich op de klassieke illustraties van de Tsjech Burian, maar tekent hij ook stripdino Gon. Die humoristische toetsen maakt Harders onderliggende boodschap nog pregnanter: in deze tijden van ontkenning van de evolutieleer is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen. In het tweede deel wil Harder de geschiedenis van de mensheid vertellen.

Dungeon Quest 1 **

Daly

L’Association (collection Espolette), 128 blz., euro15 (Franstalig)

Zuid-Afrikaan Joe Daly won voor Dungeon Quest de speciale juryprijs. De strip past in zijn van softdrugs doordrongen psychedelische werk, maar is tegelijk ook een parodie op alle queesten uit de fantasywereld, van rollenspellen tot computergames. Twee makkers met meer dan één hoek af gaan op zoek naar avontuur. Daarvoor breiden ze hun groep uit met andere vrienden, zoeken ze magische voorwerpen en veranderen ze regelmatig van uitrusting. Ze richten ook slachtingen aan bij mol-mannen en skeletten terwijl ze bijzonder hedendaagse gesprekken voeren. Grappig is het wel, wereldschokkend niet bepaald.

Gert Meesters

Partner Content