De balling

Meer dan duizend jaar geleden keert de krijger Hallstein Thordsson na zeven jaar ballingschap terug naar IJsland. Hij heeft twee makkers meegenomen, met wie hij de zeeën heeft bevaren. Niet iedereen ontvangt hem met open armen: zijn terugkeer verstoort namelijk de plannen van verwanten en concurrenten die van zijn afwezigheid profiteerden. Anderen zijn nog niet vergeten dat Hallstein destijds verbannen werd nadat hij een moord had gepleegd.

In zijn derde dikke strip (na H.P. Lovecraft: Het onzienbare en andere verhalen en In the Pines: 5 Murder Ballads) onderzoekt Amsterdammer Erik Kriek wat er met een afgesloten gemeenschap gebeurt als iemand er ongewenst in het verleden en het heden komt roeren. Zijn middeleeuwse IJsland is onherbergzaam en de kleine nederzettingen baden in een duistere sfeer. De mensen zijn er even nuchter als hard, en dat kun je van hun verweerde koppen aflezen.

Alleen al door de zwartpartijen die de auteur in zijn tekeningen verwerkt, voel je dat er onheil zit aan te komen voor Hallstein en zijn familie. Misschien verwacht je bij Kriek, met zijn voorliefde voor tragische genres en hun vrijwel onontkoombare wetten, een nogal typische Vikingcontext, maar de historische literatuur over het Scandinavische eiland boeide hem zo dat De balling waarschijnlijk de meest werkelijkheidsgetrouwe strip over het middeleeuwse IJsland is.

Kriek heeft bijvoorbeeld oog voor het opkomende christendom dat de traditionele maatschappij helemaal door elkaar zal gooien. Tegelijk laat hij niet toe dat de historische werkelijkheid het verhaal in de weg staat. Daardoor bezit De balling zowel een feitelijke fundering die de kennis van de lezer over IJsland gevoelig zal opkrikken als een dramatische spanning die zeker niet moet onderdoen voor die van traditionele Vikingsaga’s.

De balling ****

Erik Kriek, Scratch Books, 190 blz., ? 29,90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content