Woensdag 7/11, 6.45 – vtm

Ook het vtm-nieuws trekt richting Verenigde Staten om er verslag uit te brengen van de presidentiële nek-aan-nekrace tussen Barack Obama en Mitt Romney. De Medialaan zendt haar hoogsteigen Walter Cronkite uit: Dany Verstraeten.

Wat is het plan?

DANY VERSTRAETEN: We brengen op maandag, op dinsdag – de verkiezingsdag – en de volgende ochtend, wanneer de uitslag hopelijk bekend is, live verslag uit vanuit Washington. We hebben een plekje op een dak met uitzicht op het Witte huis, de ambtswoning van de president. Ik zal er Vlamingen die in de VS wonen ontvangen, om commentaar te geven bij de verkiezingen en ik schakel ook live door naar ons vtm-team elders in de Verenigde Staten.

Want het vtm-nieuws stuurt ook zijn dochters uit.

VERSTRAETEN: Klopt, Elke Pattyn zal vanuit Chicago verslag uitbrengen van het kamp van president Obama, Suzy Hendrickx volgt het campagneteam van zijn uitdager Mitt Romney. Of die taken vlot verdeeld zijn? Toch wel, zeker omdat het zo spannend belooft te worden. Vanuit elk kamp valt er ongetwijfeld veel nieuws te melden, wat de uitslag ook wordt.

Heb je zelf veel affiniteit met de Verenigde Staten?

VERSTRAETEN: Het land fascineert me en ik probeer het nieuws er te volgen. Vorig jaar, bij de tiende verjaardag van de 9/11-aanslagen, bevond ik mij live vlak bij ground zero. Een paar jaar geleden was ik, naast Paul Witteman, de enige journalist uit de Benelux die een behoorlijk uitgebreid interview mocht afnemen van ex-president Bill Clinton over zijn biografie. Een zeer charismatisch man, zo ondervond ook ik. Die vult echt een kamer als hij ergens binnenkomt. Ik had gelezen dat Clinton op jonge leeftijd zijn vader heeft verloren, net als ikzelf. Ik vraag mij wel eens af of mijn leven anders was gelopen mocht mijn vader er nog geweest zijn. Die vraag stelde ik ook aan Clinton, wat aanleiding gaf tot een heel menselijk gesprek.

We kunnen het ons haast niet voorstellen bij een onaantastbaar nieuwsanker als jijzelf, maar heb je een voorkeur? Romney of Obama?

VERSTRAETEN: Goh, ik denk dat ik, zoals allicht de meeste Europeanen, toch dichter aanleun bij president Obama. Gewoon omdat het politieke spectrum in de Verenigde Staten anders is dan dat van ons. Daar beschouwt men president Obama als een linkse politicus terwijl hij naar Europese normen toch eerder een gematigd man is die zich in het centrum bevindt. Het rechtse conservatisme van Romney lijkt ons dan weer wat vreemd. Ik denk dat wij Europeanen ons beeld van de VS te veel baseren op steden als New York en Los Angeles, waar we graag op citytrip gaan. Tussen die kuststeden wonen miljoenen Amerikanen die toch veel conservatiever denken.

Zou u op de Amerikaanse tv kunnen werken als nieuwsanker?

VERSTRAETEN: Dat kan ik mij eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. Als ik in de VS langs de nieuwskanalen zap, verbaas ik mij erover hoe gekleurd het nieuws is. Hoe een nieuwsanker bij Fox News een zo uitgesproken rechtse boodschap moet uitdragen, ik zou me er toch niet goed bij voelen. Dan kijk ik veel meer op naar de grote Amerikaanse nieuwslezers, zoals wijlen Walter Cronkite. Die was links noch rechts, maar wel een nieuwsanker voor álle Amerikanen. Vanuit die benadering zal ik ook altijd mijn taak als nieuwslezer in Vlaanderen uitoefenen. (

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content