Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Hoogtepunten, Dieptepunten, parels voor de zwijnen en stinkers die u volkomen terecht links liet liggen: een terugblik op het voorbije filmjaar, in handzame lijstjes en een chronologisch overzicht.

De aftiteling

Patrick Duynslaegher

Hoofdredacteur Focus Knack

Top 5

1 Three Times n Hou Hsiao-hsien

2 Miami Vice n Michael Mann

3 The Black Dahlia n Brian De Palma

4 L’Ivresse du pouvoir n Claude Chabrol

5 Volver n Pedro Almodóvar

Trend De Franse film blijft hoe langer hoe meer gereserveerd voor Wallonië en Brussel en komt in Vlaanderen nog nauwelijks aan de bak. Net nu de cinema van onze zuiderburen een van zijn bloeiperiodes doormaakt, en over het grootste reservoir van jong en oud talent beschikt uit de Europese cinema. Beste Franse film van 2006 die Vlaanderen onthouden werd: Dans Paris van Christophe Honoré.

Beste dvd De reeks Britse klassiekers van Powell & Pressburger, met grote cinefiele zorg en liefde uitgegeven door het Institut Lumière uit Lyon, met als drijvende krachten Bertrand Tavernier en (Cannes-baas) Thierry Frémaux. Voor de beste dvd-edities (met filmhistorisch bonusmateriaal in plaats van promopraatjes) kom je meestal bij Franse importuitgaven terecht, of bij het Amerikaanse (Regio 1) klasselabel Criterion. Uitzondering op de regel is Warner, die constant puike special editions uitbrengt (zowel inzake restauratie als archiefmateriaal) van klassiekers van eigen huis of uit de MGM-stal. Met dit jaar als uitschieters: The Maltese Falcon, de Superman Collection, Point Blank en de Sam Peckinpah- en Tennessee Williamsreeksen.

Beste film die de bioscoop niet haalde Bug van William Friedkin, nog altijd het meest onderschatte en onvoorspelbare talent van de generatie (zie ook: Coppola, De Palma, Bogdanovich, Scorsese) die in de seventies het mooie weer maakte in het Nieuwe Hollywood.

Vlaanderen 2006 Afgaande op wat ik dit jaar gezien of vermeden heb, ben ik geneigd de situatie ernstig en bijna hopeloos te noemen. Moge de lichting jong/nieuw talent me ongelijk geven.

Grap van het jaar In de categorie grappige gezegdes die de waarheid vertellen, dit anonieme citaat waarmee de onafhankelijke filmmaker Caveh Zahedi in Film Comment zijn dagboek opent over de vaak slechte ontvangst van zijn film I am a sex addict:‘A critic is someone who comes onto the battlefield after the battle is over and shoots the wounded.’

Piet Goethals

Medewerker Focus Knack

Top 5

1 Three Times n Hou Hsiao-hsien

2 The Death of Mister Lazarescu n Cristi Puiu

3 Children of Men n Alfonso Cuarón

4 Los Muertos n Lisandro Alonso

5 Miami Vice n Michael Mann

Trend De heropleving van een nieuwe Deutsche Welle, met films als Requiem, Sehnsucht en Montag Kommen Die Fenster. Het succes van An Inconvenient Truth doet vermoeden dat de bioscoopbezoeker bewust en geëngageerd begint te worden. De meest verontrustende trend is het dalende bioscoopbezoek en het groeiende belang van het home entertainment.

Beste dvd De meest megalomane box van 2006 is zonder concurrentie de koffer met alle Bondfilms. De mooiste verzameling is François Ozon: 8 Films en de beste box de Jia Zhang-ke Collection. Import: twee beestige titels van de Amerikaan Lodge Kerrigan: Clean, Shaven (Criterion) en Keane (TF1 Video).

Beste film die de bioscoop niet haalde In Cannes was ik onder de indruk van Day Night Day Night: het ijzersterke debuut van Julia Loktev, bekroond met de Filmvondstenprijs 2006. Werd hij reeds door een Belgische distributeur opgepikt? Idem voor het prachtige Mang Zhong ( Grain in Ear) van Lu Zhang, bekroond op Cinema Novo 2006 met de Karibuprijs.

Vlaanderen 2006 Ik wacht vol spanning op Dagen Zonder Lief van Felix Van Groeningen, ben benieuwd naar Ben X van Nic Balthazar en kijk uit naar de nieuwe van Fien Troch.

Grap van het jaar George Clooney speelde in twee van de beste films van 2006. In Syriana is hij grappig telkens als hij zijn stopzin – ‘It is complicated’ – bezigt; in Good Night, and Good Luck als hij aan de voeten van David Strathaim ligt.

Ik kijk nu al uit naar Inland Empire van David Lynch, Angel Deverell van François Ozon, de nieuwe David Fincher ( Zodiac) en Zhang Yimou’s Curse of the Golden Flower. Reeds gezien en goedgekeurd: Red Road (Andrea Arnold), Fur (Steven Shainberg) en The Prestige (Christopher Nolan).

Luc Joris

Medewerker Focus Knack

Top 5

1 Miami Vice n Michael Mann

2 Brokeback Mountain n Ang Lee

3 United 93 n Paul Greengrass

4 The Queen n Stephen Frears

5 La Raison du plus faible n Lucas Belvaux

Trend De explosie van het filmaanbod maakt het alsmaar moeilijker om bepaalde films in de bioscoop te zien omdat ze minder lang op de affiche staan. De trend om meer documentaires in de bioscoop te brengen zet zich hopelijk voort. En het verschijnen van de eerste langspeelfilms die volledig met de gsm werden gedraaid, zoals SMS Sugarman en God in My Pocket, leidt hopelijk tot meer creatieve vrijheid.

Beste dvd De westerncollectie van Sam Peckinpah, de special editions van A Streetcar Named Desire en What Ever Happened to Baby Jane? Tussen het aanbod in het Studio Classicsinitiatief van 20th Century Fox zaten heel wat interessante dingen, zoals John Stahls magnifiek gefotografeerde Leave Her to Heaven en de gothic horrorfilm Hush, Hush. Sweet Charlotte. Ook genoten van Paul Newman in Martin Ritts Hud en zeer tevreden met de Monte Hellman-box Cockfighter, The Shooting en Ride in the Whirlwind (de laatste twee met Jack Nicholson).

Vlaanderen 2006 Correctere centen voor het Vlaams Audiovisueel Fonds, een rits sterke debuutfilms en een Vlaamse movida.

Grap van het jaar De dialoog van een kaartende oude pee in een café in Luik in La Raison du Plus Faible is me bijgebleven: ‘Ce n’est pas par ce qu’on rêve, qu’il ne faut pas être réaliste’.

Ik kijk nu al uit naar David Lynch’ Inland Empire, My Blueberry Nights van Wong Kar-wai, No Country for Old Men van de Coens én Control van Anton Corbijn, de biopic over Joy Divisionfront-man Ian Curtis.

Dave Mestdach

Filmrecensent Focus Knack

Top 5

1 Brokeback Mountain n Ang Lee

2 Los Muertos n Lisandro Alonso

3 United 93 n Paul Greengrass

4 Munich n Steven Spielberg

5 Miami Vice n Michael Mann

Trend Net als in de seventies sluipt de politiek terug de bioscoop binnen en zolang dat tot nadenken stemmende toppers als Jarhead, Munich, Syriana, Good Night and Good Luck, United 93, Enron, The Weather Underground, V for Vendetta, The Road to Guantánamo en Children of Men oplevert, juichen we die invasie alleen maar toe. Negatieve trends: weinig uitmuntende Aziaten (alleen Three Times, Earth and Ashes en Bashing halen mijn top 40), veel flutgoedkope horrorprullen, vooral infantiele blockbusters én met bijna 500 releases weer eens te veel films tout court.

Beste dvd Voor de kunst: de Louis Malle-, Tsai Ming Liang- en Werner Herzogboxen. Voor de fun: de James Bondkoffer. Voor de artistiek verantwoorde fun: de special editions van The Searchers en The Maltese Falcon.

Beste film die de bioscoop niet haalde Bug van William Friedkin, een als paranoïde love-story vermomde en in vlammende waanzin ontaardende analyse van het Amerikaanse post 9/11-klimaat, naar het toneelstuk van Tracy Letts. Meer verplichte videotheeknummers: Sympathy for Lady Vengeance (Park Chan-wook), The Proposition (John Hillcoat) en The Host (Bong Joon-ho).

Vlaanderen 2006 Brave verhaaltjes en formulecinema troef in de eerste Faits Diversreeks (alleen Vidange Perdue stak er bovenuit) en ook tijdens de eerste Vlaamse actiefilm – Windkracht 10 – was het vooral hopen op een search and rescue door de goedesmaakpolitie. Dat kan in 2007 alleen maar beter dus, met Khadak, Ex-Drummer en Dagen zonder Lief als veelbelovende titels.

Grap van het jaar ‘May George Bush drink the blood of every man, woman and child in Iraq’. Borat betuigt zijn Kazachstaanse steun aan Amerika’s ‘War of Terror’(sic), onder applaus van Redneck County.

Ik kijk nu al uit naar Inland Empire (David Lynch), Zodiac (David Fincher), My Blueberry Nights (Wong Kar-wai), Angel Deverell (François Ozon), and in the left hand corner (and golden diaper): Rocky Balboa (Sylvester Stallone)

Ruben Nollet

Medewerker Focus Knack

Top 5

1 Babel n Alejandro Gonzalez Iñárritu

2 Capote n Bennett Miller

3 Children of Men n Alfonso Cuarón

4 Borat n Larry Charles

5 Pan’s Labyrinth n Guillermo del Toro

Trend E viva Mexico! Drie van de vijf titels in mijn top 5 komen van Mexicaanse regisseurs, zij het in drie compleet uiteenlopende genres: aangrijpend drama ( Babel), intelligente sciencefiction ( Children of Men) en fantastiek ( Pan’s Labyrinth). Wat ze wel delen, is een opvallend humanisme en de bereidheid om zowel de horror als het hart van dit aardse bestaan te tonen.

Beste dvd Het is moeilijk kiezen uit de geweldige tv-series die tegenwoordig hun weg vinden naar de dvd-rekken, maar we gaan toch voor het onovertroffen The Wire. Over een paar weken komt seizoen drie uit, wat geïnteresseerden nog net de tijd geeft om zich snel de eerste twee seizoenen aan te schaffen. Het zal ze niet berouwen. Naast The Wire zijn er natuurlijk ook nog DeadWood, Six Feet Under, Entourage, Rome, Carnivàle en Extra’s.

Beste film die de bioscoop niet haalde The Corporation, een genadeloze, sterk onderbouwde maar niet tendentieuze analyse van het fenomeen multinational.

Vlaanderen 2006 Oprecht genoten van Vidange Perdue en blij met de internationale prijzen voor Khadak. Daarnaast ben ik reuze benieuwd wat de nieuwe lading Faits Diversfilms brengt, vooral omdat er blijkbaar ook enkele echte genrefilms tussen zullen steken. Een positieve noot omtrent de Vlaamse cinema dus, het kan óók in dit fijne blad. Windkracht 10 staat tenslotte niet voor ons filmwezen als geheel.

Ik kijk nu al uit naar The Bourne Ultimatum: kan de bliksem drie keer inslaan op dezelfde plek? Stardust: de allereerste verfilming van een boek van de geweldige Neil Gaiman. The Simpsons Movie: spreekt voor zich. Apocalypto: Mel Gibson bij de Maya’s!

Steven Tuffin

Medewerker Focus Knack

Top 5

1 The New World n Terrence Malick

2 V for Vendetta n James McTeigue

3 Children of Men n Alfonso Cuarón

4 Brick n Rian Johnson

5 Brokeback Mountain n Ang Lee

Trend De overdosis bioscoopreleases maakt het stilaan onmogelijk – en dat is waarschijnlijk de bedoeling – om het kaf van het koren te scheiden. Met als resultaat dat kleinere films amper twee weken draaien, terwijl ondingen als Garfield 2 maandenlang de multiplexen teisteren.

Beste dvd The Proposition, de Australische western van John Hillcoat en Nick Cave. Dat dit prestigieuze parabelpareltje niet in de Belgische bioscopen draaide, is on-ge-loof-lijk.

Beste film die de bioscoop niet haalde A Scanner Darkly, de bizarre Philip K. Dickadaptatie van veelfilmer Richard Linklater. Wat begint als een stuntelige stonerkomedie met Keanu Reeves, Winona Ryder en Robert Downey Jr. transformeert algauw in een verbijsterend emotionele Big Brothertragedie. De ravissante ‘rotoscopie’-techniek waarbij de live action-beelden werden overtekend, zorgt voor een extra vervreemdend effect. ‘Te moeilijk’, volgens distributeur Warner Bros.

Vlaanderen 2006 Ik verkies vooruit te kijken en hoop dat Ex-Drummer, de Brusselmansverfilming van Koen Mortier, Dagen zonder lief, de langverwachte tweede van Felix Van Groeningen, en Small Gods, het geheimzinnige project van Dimitri en Nicolas Karakatsanis, de hopeloze helikopters en belachelijke boksers snel doen vergeten.

Ik kijk nu al uit naar Alpha Dog, de kidnappingtragedie van Nick Cassavetes, Sunshine, de sciencefictionthriller van Danny Boyle die opnieuw samenwerkt met zijn 28 Days Later-ontdekking Cillian Murphy. 2007 lijkt verder wel het threequel-jaar te worden. Voor Pirates of the Caribbean 3: At World’s End, Shrek the Third en Ocean’s 13 houd ik mijn hart vast, naar The Bourne Ultimatum kijk ik reikhalzend uit.

Nic Balthazar

Tv-figuur en debuterend regisseur (Ben X)

Top 5

1 United 93 n Paul Greengrass

2 An Inconvenient Truth n Davis Guggenheim

3 The Wind That Shakes the Barley n Ken Loach

4 Volver n Pedro Almodóvar

5 Een ander zijn geluk n Fien Troch

Trend De grote Amerikaanse filmstudio’s lijden aan bloedarmoede erger dan ooit tevoren. En helaas slaagt de Europese cinema er niet in om dat gat te vullen. Tv-fictie blijkt elk jaar meer de rol van creatieve trekker over te nemen. Alsof ze in de rally sneller rijden dan in de Formule 1.

Beste dvd Met alle boxes van 24 raak je een kerstvakantie wel door. De Parelvissers blijven toch ook wel echt heel erg goed. Zelfs op dvd.

Beste film die de bioscoop niet haalde I know I’m not alone is misschien niet de beste, maar wel een straffe film. Mijn persoonlijke held Michael Franti die naar Irak en Palestina trekt, gewapend met enkel zijn gitaar. Zouden we moeten steunen, al was het maar om samen met Franti een welgemeende fuck you te brengen aan het adres van George W. Bullshit.

Vlaanderen 2006 Het beweegt toch wel in de Vaderlandse cinema. Vooral niet prakkiseren of we nu enkel fijne films als Een ander zijn geluk moeten gaan maken, dan wel gespierd entertainment à la Windkracht 10. Gewoon allebei, nee?

Grap van het jaar Mag ik nog even eer betonen aan de betreurde Robert Altman? Toen ik hem ooit vroeg hoe hij zich voelde bij zijn zoveelste comeback was zijn fantastische antwoord: ‘Oh, I’ve never been away. It’s the audience that keeps coming back.’ Nu is hij dus wel weg. Tijd voor al zijn films om nog eens een comeback te maken.

Ik kijk nu al uit naar Meer dan alle films met een cijfertje achter – behalve dan Shrek III – kijk ik uit naar Khadak van Peter Brosens. Ben ook echt benieuwd naar Koen Mortiers Ex-Drummer, en uiteraard naar de première van mijn eigen Ben X!

Geoffrey Enthoven

(regisseur ‘Vidange Perdue’)

Top 5

1 Brokeback Mountain n Ang Lee

2 The Constant Gardener n Fernando Meirelles

3 Three Burials of Melquiades Estrada n Tommy Lee Jones

4 The Descent n Neil Marshall

5 Grizzly Man n Werner Herzog

Beste dvd Het eerste jaar dat ik nauwelijks tijd heb gehad om naar de bioscoop te gaan. Uit schuldgevoel koop ik de gemiste film later op dvd, gecombineerd met een cult- of klassiekerbox (zoals Cinema Asia volume 1, 2 & 3 of de Fassbinderbox). Al liggen de meeste nog onuitgepakt naast al de boeken die ik nog moet lezen.

Beste film die de bioscoop niet haalde Owning Mahowny van Richard Kwietniowski met Philip Seymour Hoffman. Een waargebeurd verhaal over een gokverslaafde en een schitterende film over verslaving tout court. Misschien ook The Descent (Neil Marshall) erbij rekenen, die hier uitkwam op slechts enkele kopieën en werd vertoond in het C-circuit. Deze film had nochtans het niveau van Aliens. Zelfs slechte horrorfilms deden het toch goed dit jaar, niet?

Vlaanderen 2006 Een pluim voor al mijn collega’s die bewezen dat ze met eender welk budget het onderste uit de kan kunnen halen. Ik ben dit jaar eerder scenarieel hier en daar wat op mijn honger blijven zitten.

Grap van het jaar Het eerste shot uit Grizzly Man: hoe het hoofdpersonage Timothy Treadwell contact zoekt met grizzlyberen. Zijn naam verschijnt in beeld samen met zijn geboorte- en sterfdatum.

Ik kijk nu al uit naar Mijn onuitgepakte dvd’s.

Matthias Schoenaerts

Acteur, te zien in Zwartboek en Dennis van Rita.

Top 5

1 Los Muertos n Lisandro Alonso

2 Grizzly Man n Werner Herzog

3 Tony Takitani n Jun Ichikawa

4 La Raison du plus faible n Lucas Belvaux

5 Si le vent soulève les sables n Marion Hänsel

Trend De mainstream wordt alleen maar groter en maakt van alles een bruine brij, op een enkele uitzondering na is er weinig boeiends te zien. Krachtige kleinere projecten verzuipen in het grote geweld van de dure blockbusters.

Beste film die de bioscoop niet haalde Si le vent soulève les sables (Marion Hänsel), een wondermooi familiedrama.

Vlaanderen 2006 Wallonië boven! Wij Vlamingen slagen er maar niet in scenario’s te schrijven op maat van de verhalen die we willen vertellen. Misschien hebben we wel niks te vertellen?

Ik kijk nu al uit naar Het lenteritueel (Patrice Toye), Ex-Drummer (Koen Mortier) en Small Gods (gebroeders Karikatsanis).

Januari

n 7 Passie op de prairie slaat over op de bioscoop: Ang Lees Brokeback Mountain groeit in de VS uit tot een heuse hype, al wordt de gay-western in het aartsconservatieve Utah wel verbannen uit de bioscoop n 14 Adieu Shelley Winters (85), grand old lady van de method acting n 15 Het awardseizoen wordt op gang geschoten met de Golden Globes: voornaamste winnaars en dus gedoodverfde Oscarfavorieten zijn Brokeback Mountain (beste drama, regie, muziek en scenario), de Johnny Cashbiopic Walk the Line (beste film, actrice en acteur in de categorie muziek) én Philip Seymour Hoffman voor zijn hoofdrol in Capote n 25 Té Palestijns voor de Joden, té Joods voor de Palestijnen (en Mel Gibson): Steven Spielbergs contraterreurdrama Munich zorgt voor de nodige controverse n 27 Steven Soderbergh brengt zijn lowbudgetdrama Bubble in de VS tegelijk uit in de bioscoop, op dvd én op betaal-tv, een revolutionaire simultaanrelease die de piraterij moet counteren maar bij de majors op felle kritiek stuit. De nieuwswaarde blijkt groter dan de kwaliteit van de film n 29 Op het festival van Sundance gaat de hoofdprijs naar het latinodrama Quinceanera, al wordt verreweg de meeste buzz gegenereerd door twee debuutfilms: A Guide to Recognizing Your Saints (Dito Montiel) en Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton & Valerie Farris).

Februari

n 18 George Clooney goesSyriana, Sandra Hueller in Requiem, Michael Winterbottom on The Road to Guantánamo én Nick Cave en The Proposition: het zijn de uitschieters van een gründliche Berlinale, met Jasmila Zbanic’ vrouwendrama Grbavica als verrassende Gouden Beer n 23 Bond-diehards vinden de nieuwe James Bond Daniel Craig te klein, te lelijk en vooral te blond en roepen op internetfora op om Casino Royale te boycotten. Craig is door de felle haatcampagne kennelijk het noorden kwijt en verliest enkele tanden tijdens een fout gelopen stunt.

Maart

n 5 Gastheer Jon Stewart warmt een lauwe Oscarceremonie, waar weer niemand een politiek statement durft te lanceren, op met enkele scherpe oneliners. Voornaamste prijsbeesten: Philip Seymour Hoffman als beste acteur voor Capote, Reese Witherspoon als beste actrice voor Walk the Line, Ang Lee als beste regisseur voor Brokeback Mountain en – dé verrassing van de avond: niet Lees gay-cowboydrama, maar wel Paul Haggis’ multiculturele noodlotstragedie Crash als beste film. Opvallend: eindelijk nog eens Oscarselectie die bulkt van de kwaliteit n 22 Neue Deutsche Welle-veteraan Werner Herzog is weer helemaal terug met de verbijsterende documentaire Grizzly Man over de psychotische berenvriend Timothy Treadwell. Méér uitstekende documentaires in de Belgische bioscoop: Congo River, The Weather Underground én Enron: The Smartest Guys in the Room.

April

n 4 Een late éénaprilgrap: Sharon Stone showt haar nieuwe siliconen in het tenenkrullende Basic Instinct 2: Risk Addiction n 15 Het Deense Adam’s Apples van Anders Thomas Jensen wint de Gouden Raaf op een tegenvallende editie van het BIFFF, het Brusselse festival voor de fantastische film n 26 Trieste tijden voor de kwaliteitsfilm: de prima indie-dramedy The Squid and the Whale wordt in België uitgebracht op welgeteld één kopie. n 30 Paul Greengrass’ United 93 – de eerste film die expliciet inzoomt op 9/11 – wordt unaniem positief onthaald, zelfs in de VS.

Mei

n 5 De deal tussen animatiegiganten Pixar en Disney is eindelijk rond: het Huis van de Muis koopt het Huis van Steve Jobs, Buzz Lightyear en co op voor 7,4 miljard dollar. Apple-opperhoofd Jobs wordt Disneys nieuwe sterke man n 17 Dé hype en meteen ook dé lachbreuk van het jaar: Ron Howard verfilmt – nu ja – The Da Vinci Code, met Audrey Tautou als afstammelinge van Jezus, en Tom Hanks met een haarmatje n 27 Een degelijk Cannes-festival zonder uitschieters roept The Wind That Shakes the Barley van ouwe guerrillero Ken Loach uit tot Gouden Palm. Troostprijzen zijn er voor topfavoriet Pedro Almodóvar die voor Volver terug naar Madrid mag met de prijzen voor beste scenario en beste actrice. Die andere favoriet – Babel – krijgt de prijs voor beste regie (Alejandro Gonzalez Iñárritu). n 30 R.I.P. Shohei Imamura (80), de Japanse sensei achter De Ballade van Narajama, Black Rain en The Eel.

Juni

n 14 Geoffrey Enthovens Vidange Perdue – de beste Vlaamse film van het jaar en de laatste uit de eerste, ontgoochelende Faits Diversreeks – komt in de zalen, al hebben relatief weinig mensen dat kennelijk door n 28 Superman returns, maar helaas met weinig kryptoniet in de cape. De duurste film van het jaar – 250 miljoen dollar – lost net als de meeste blockbusters dit jaar (zie ook: Poseidon, Mission: Impossible III en het superieure Miami Vice) de hoge commerciële verwachtingen nauwelijks in.

Juli

n 7 Wansmaak ahoy! De kapseizende leutlawine Pirates of The Caribbean 2: Dead Man’s Chest entert de box-office en wordt de vetste hit van het jaar n 15 Van Captain Jack Sparrow naar kapitein Zeppos: Vlaanderen neemt afscheid van Senne Rouffaer n 16 Het Brusselse Filmmuseum sluit zijn deuren voor een grondige renovatie. Geplande heropening: september 2007 n 30 In LA wordt Mel Gibson dronken van achter het stuur geplukt, waarop hij uitbarst in een antisemitische tirade die wereldwijd het nieuws haalt. Gibson krijgt de Joodse gemeenschap, Hollywood én half Amerika over zich heen, waarop Disney besluit om Mels aanstaande Maya-epos Apocalypto met drie maanden uit te stellen.

Augustus

n 23 Paramount Pictures verbreekt zijn contract met Tom Cruise. Officiële reden: zijn aanhoudende Scientologygepreek, Katie Holmesgezwets en ander buitenaards gedrag. Officieus: de tegenvallende resultaten van diens laatste blockbusters, waaronder Mission: Impossible III. n 30 De legendarische leading manGlenn Ford (90) overlijdt.

September

n 9 Met toppers als The Black Dahlia, Coeurs, Inland Empire, The Queen en Children of Men kent de Mostra van Venetië een van haar sterkste en meest gevarieerde edities ooit. De Chinees Jia Zhang-ke wint verrassend de Gouden Leeuw met Still Life; onze landgenoot Peter Brosens en diens eega Jessica Woodworth de Leeuw van de Toekomst voor hun Mongoolse heimatfabel Khadak. n 19 Fox Filmed Entertainment richt de reli-divisie FoxFaith op met als doel: 12 films per jaar releasen – één per apostel dus – voor het christelijke/conservatieve publiek dat eerder hallelujah riep voor The Passion of the Christ. n 20 Sven Nykvist (83) – de legendarische ex-huisfotograaf van Ingmar Bergman – geeft de camera aan Maarten.

Oktober

n 11 Een Sea Kinghelikopter landt op het Sint-Pietersplein en het al even logge en lawaaierige Vlaamse actiespektakel Windkracht 10 schiet het 33e Filmfestival van Vlaanderen-Gent op gang. Gelukkig vallen er ook opwindende dingen te beleven: de retrospectieve en weergaloze tentoonstelling rond het werk van Stanley Kubrick bijvoorbeeld, de allerlaatste Nacht van de Wansmaak én de avant-premières van Princess, Brick, The Fountain én – winnaar van de hoofdcompetitie dit jaar – Ten Canoes van Rolf de Heer n 12 Gillo Pontecorvo – de Italiaanse maestro achter La Battaglia di Algeri – duikt op zijn 87e de eeuwige loopgraven in.

November

n 5 Even antisemitisch als Mel Gibson, maar gelukkig véél grappiger en nog een stuk behaarder: de Kazachstaanse nepreporter Borat (Sacha Baron Cohen) zorgt voor een bescheiden hype én de scherpste komedie van het jaar n 8 Good old Martin Scorsese vervangt Tom Cruise als goudhaantje bij Paramount en tekent er een exclusiviteitscontract voor vier jaar n 20 Filmreus Robert Altman – maker van M.A.S.H., Nashville, Short Cuts en tal van andere klassiekers – bezwijkt op 81-jarige leeftijd aan kanker, waardoor zijn nieuwe film A Prairie Home Companion ongewild zijn testament wordt n 22 Bondis back: Casino Royale en de nieuwe, blonde James Bond Daniel Craig vallen dan toch in goeie aarde bij pers en publiek, al wordt de 21e Bondfilm aan de kassa nipt verslagen door de tapdansende pinguïns van Happy Feet n 23 Monstre sacréPhillipe Noiret gaat Altman achterna op 76-jarige leeftijd n 29 De bescheiden feelgoodkomedie Little Miss Sunshine – in de VS al goed voor 80 miljoen dollar en dé culthit van het jaar – komt ook bij ons in de bioscoop.

December

n 2 De European Film Academy – het cinefiele clubje rond Wim Wenders en co dat de Europese filmindustrie jaarlijks in de spotlights zet – reikt haar awards uit in Warschau: Das Leben der Anderen van de Duitser Florian Henckel von Donnersmarck wordt uitgeroepen tot beste film, Pedro Almodóvar wordt beste regisseur voor Volver en Roman Polanski krijgt de Lifetime Achievement Award. n 11 De Here – en niet Jahweh – zij geprezen: Mel Gibsons Apocalypto staat op één aan de Amerikaanse box-office, krijgt zelfs behoorlijke kritieken en wordt dus niet het debacle waarvoor Disney, na Gibsons anti-Joodse gebral, had gevreesd.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content