Legendarische ontmoetingen, fabelachtige records en een psychedelisch etentje bij de tandarts van George Harrison: de belangrijkste data uit de rijke geschiedenis van The Beatles.

6 juli 1957

Een dorpsfeest op een zaterdagmiddag in Woolton, net buiten Liverpool. De 16-jarige John Lennon speelt er met zijn skifflegroep The Quarrymen en wordt achteraf door een gemeenschappelijke vriend voorgesteld aan de 15-jarige Paul McCartney. Macca vervoegt de groep en hijst enkele maanden later ook George Harrison aan boord.

16 augustus 1960

John, Paul en George, bassist Stu Sutcliffe en drummer Pete Best vertrekken naar Hamburg voor hun eerste tournee langs de lokale nachtclubs. De lokale autoriteiten ontdekken dat Harrison nog minderjarig is en betrappen Macca en Best terwijl ze op hun kamer een condoom verbranden. De groep wordt het land uitgezet.

9 november 1961

Brian Epstein, eigenaar van een elektronicawinkel annex platenzaak in Liverpool, ziet The Beatles aan het werk in The Cavern. Epstein heeft hoegenaamd geen verstand van muziek en nog minder van geld, maar mag zich nog geen maand later hun manager noemen. The Beatles hebben hun Colonel Parker gevonden.

1 januari 1962

Op nieuwjaarsdag doen The Beatles auditie bij platen-label Decca. Dick Rowe, de talentscout van dienst, is niet onder de indruk en stuurt de groep wandelen met de onsterfelijke woorden: ‘Groups with guitars are on their way out. ‘ Rowe werd door zijn werkgever achteraf vreemd genoeg níét gevierendeeld.

6 juni 1962

Na zowat door de hele muziekindustrie te zijn afgewezen, probeert Brian Epstein zijn groepje dan maar bij Parlophone te slijten. Producer en allround goeie peer George Martin valt voor hun gevoel voor humor en tekent hen al na hun eerste auditie. Martin heeft op dat moment alleen ervaring met comedians en klassieke muzikanten.

5 oktober 1962

Parlophone dringt er bij George Martin op aan dat The Beatles debuteren met het door Mitch Murray geschreven How Do You Do It. Maar John en Paul houden voet bij stuk en kiezen voor het zelfgeschreven Love Me Do – met een kersverse Ringo achter de drums. How Do You Do It wordt uiteindelijk de debuutsingle van Gerry And The Pacemakers.

22 maart 1963

Debuutplaat Please Please Me landt in de winkelrekken en verovert stormenderhand de Britse charts. De schier onaflatende stroom hits die de release van het album begeleidt – Please Please Me, Do You Want To Know A Secret, I Saw Her Standing There en Twist And Shout – pookt de Beatlemania verder op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content