1978 Fien Troch ziet het licht in Londerzeel bij Brussel. Haar moeder An Merens is psychologe. Haar vader LudoTroch monteert zowat elke Vlaamse film van betekenis: van Hellegat over Brussels By Night tot Daens, Rosie en Iedereen Beroemd!

1984 Fien flanst haar eerste eigen filmpjes in elkaar met restjes pellicule van haar vader. ‘Ik was zo’n kind dat van alles proefde. Ik schilderde, ik deed ballet, ik acteerde en ik speelde piano en cello. En ik zat met mijn ouders ook ongewoon vaak in de cinema. Film, dat was voor de meeste mensen iets voor Kerstmis. Wij gingen elke week.’

1992 Fien leert Truffaut kennen, en Buñuel en Cassavetes, en doet ook thuis een grote dosis filmcultuur op. ‘Mijn ouders namen me al heel vroeg mee naar films die niemand van mijn leeftijd kende. En thuis zag ik geregeld mensen als Marc Didden en Josse De Pauw. Mijn liefde voor film is heel natuurlijk ontstaan.’

1996 Fien slaagt niet voor het ingangsexamen aan Studio Herman Teirlinck. Ze schrijft zich in voor een opleiding regie aan Sint-Lukas in Brussel.

1998 Fien regisseert haar eerste kortfilm Verbrande aarde. Ze krijgt al meteen de juryprijs op het filmfestival van Brussel.

1999 Fien maakt haar acteerdebuut in het kostuumdrama Saint-Cyr van Patricia Mazui, met onder meer Isabelle Huppert. Haar tweede kortfilm Wooww krijgt prijzen in Leuven en Cork.

2000 Fien studeert af aan het Sint-Lukas. Haar derde kortfilm Maria wordt vertoond van Gent tot San Jose, en wint twee prijzen inBrussel.

2001 Fien maakt in opdracht van de VRTde kortfilm Cool Sam And Sweet Suzie vooren over kinderen. De film wordt op televisievertoond in veertien landen.

2002 Fien begint aan het scenario en definanciering van Een ander zijn geluk, haar eerste langspeelfilm. Ze maakt televisiespotjes voor De Morgen, De Standaard, ING, Klarafestival en Spa.

2005Een ander zijn geluk wordt opgenomen en uitgebracht. De film wordt geselecteerd voor festivals in Seattle, Toronto, San Sebastian en Buenos Aires en wint belangrijke internationale prijzen in Saloniki, Angers, Salerno enTaipei.

2006Een ander zijn geluk wordt genomineerd voor de Europese filmprijzen. De film wordt de Belgische inzending voor de Oscars, maar haalt de shortlist niet.

2007 Fien wint een Bronzen Leeuw op het reclamefestival van Cannes voor het spotje Equal Pay Day over gelijke lonen voor man en vrouw, in opdracht van Mortierbrigade.

2008 Fien neemt haar tweede langspeelfilm op, Unspoken, in het Frans dit keer. Ze wordt moeder van Joaquin Townes. Unspoken wordt dit najaar in de zalen verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content