1974 Eva Vermandel wordt geboren in ‘een warm nest’ in De Klinge bij Sint-Niklaas. ‘Mijn ouders waren mensen met een heel open geest. Een beetje hippieachtig, maar niet té. Anglofielen, ook. Grote fans van Monty Python.’ Vader Vermandel is na zijn dagtaak graag met een camera in de weer. Eva maakt al heel vroeg haar eerste foto’s.

1986 Middelbare school. Eva doet menswetenschappen, ‘de enige richting met veel tekenen en muziek’. Haar lerares Nederlands – ‘Paula Claes’, kan je die zeker vermelden?’ – schudt haar cultureel wakker.

1991 Eva speelt gitaar en wordt ingelijfd bij Charmin’ Children, een Zeelands groepje dat zijn best doet om nog Britser te klinken dan Blur. De groep versiert een platencontract en een paar mooie voorprogramma’s (The Charlatans, Lush), maar sterft een even plotse als stille dood.

1992 Eva doet op verzoek van Alex Callier auditie als zangeres van Hooverphonic, maar voelt dat muziek niet haar grote liefde is. Ze gaat in Gent aan de Academie Grafische Vormgeving studeren, en wordt zeer geïnspireerd door haar leraars Filip Debaudringhien (grafische vormgeving) en Philip Barbe (fotografie).

1996 Eva trekt naar Londen, vastbesloten om er van haar camera te gaan leven. Ze werkt als serveuse in een koffiebar en als graficus bij het stadsmagazine TimeOut, en toont haar portfolio aan al wie ze tegenkomt. Al snel mag ze voor muziekmagazine Vox zaliger haar eerste fotoshoot doen, met Squarepusher. Hij vraagt haar later om de hoes te maken voor Ultravisitor.

1997 Na Vox begint ook het gereputeerde muziekblad The Wire foto’s bij Eva te bestellen. Haar vader overlijdt onverwacht.

1998 Eva stopt met haar job als graficus om fulltime fotografe te worden. Muziekblad NME wordt een vaste klant.

1999 Eva heeft een tentoonstelling in het Institute of Contemporary Arts met Velvet Undergroundveteraan JohnCale. Ze levert foto’s aan de muziekbladen Select, Oor, Mojo en Q Magazine.

2000 Eva begint voor de krantensupplementen van The Independent, The Observer en The Telegraph te werken.

2002 Eva levert het artwork voor Out Of Season van Beth Gibbons & Rustin Man.

2005 Eva’s portretfoto van Tom Waits wordt de cover van het boek Innocent When You Dream. Eva maakt haar eerste kunstfotografieprojecten.

2006 Eva maakt het fotoboek Alabama Chrome over de schaduwzijde van de hoge economische vlucht die de Ierse hoofdstad Dublin de voorbije jaren nam. Ze krijgt een tentoonstelling in de prestigieuze Douglas Hyde Gallery.

2007 De National Portrait Gallery koopt vier portretten van Eva.

2008 Foto’s van Eva zijn te zien in het Fotomuseum van Antwerpen. Op verzoek van Sigur Rós maakt ze een kunstfotoboek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content