MET ‘DARK WATER’ IN DE ZALEN EN DE VERTALING VAN zijn ‘Ring’-cyclus komt er voorlopig geen einde aan de heerschappij van Koji suzuki.

KOJI SUZUKI

HARPER COLLINS, 281 BLZ., euro 16,40

OORSPRONKELIJKE TITEL: HONOGURAI MIZU NO SOKO KARA

Spiral

KOJI SUZUKI

HARPER COLLINS, 304 BLZ., euro 16,40

OORSPRONKELIJKE TITEL: RASEN

Dark Water

Eind augustus verschijnt Dark Water in de zalen: een film gebaseerd op het verhaal Floating Water uit de Dark Water-bundel, met Jennifer Connelly in de hoofrol. Een alleenstaande moeder voedt haar dochter uiterst streng op en serveert zo, tegen de achtergrond van een mistroostige Japanse voorstad, een portie horror gespijsd door schokkende onthullingen over een bruut en liefdeloos huwelijk, eerder dan door bloederigheid. Het uitmelken van de Suzuki-franchise met Hollywood-bewerkingen als The Grudge en Ring 2 neemt daarmee voorlopig geen einde. Maar terwijl Ring (het eerste boek uit Suzuki’s Ring-trilogie) niet meer is dan een technofoob spookverhaal, waarvan het welslagen hoofdzakelijk afhangt van de suspense waarmee het boek (en de film) wordt verteld, begint Spiral (tweede deel) als een klassiek detectiveverhaal waarin een arts de dood van een collega tracht te verklaren. Het niveau van het griezelige kampvuurverhaal wordt overstegen, en de vertelling hinkelt vlotjes van horror naar een medische thriller en eindigt in zuivere sciencefiction.

Terwijl Ring alleen suggereerde dat de videovloek een virale aard had, trekt Suzuki halverwege Spiral de handrem aan, en haalt hij trots een elektronenmicroscoop boven om zich te verliezen in wetenschappelijke tabellen en schoolmeesterachtige uitweidingen over aminozuren, cytosine en thymine. Suzuki leest op zulke momenten als een onverkwikkelijke kruising tussen Dan Brown en Michael Crichton – Brown omdat het verhaal voorbijzoeft als de monorail in Tokyo terwijl regelmatig revelaties vallen; Crichton omwille van de wetenschappelijke uitweidingen.

De roman eindigt met een joekel van een ‘cliffhanger’ die het verhaal van Loop inleidt, het derde deel dat volgende maand in Engelse vertaling verschijnt, en alle gebeurtenissen in Ring en Spiral verklaart. De kans is groot dat de Japanse hype die deze cyclus omringt uw westerse petje te boven gaat, onder meer omdat locaties en personages armzalig slecht beschreven zijn ondanks de belangrijke rol van claustrofobie en ontheemding. Misschien refereren zijn verhalen aan een oosterse traditie van watergeesten en miniatuurdraakjes die een westerse lezing niet overleven. Misschien is een vertaling uit het Japans geen garantie op een goede overdracht van de literaire kwaliteiten. Wel dient gezegd dat, terwijl Hollywood zijn thema’s verpulvert in een allesvernietigende ‘sequelitis’, Suzuki voldoende koudwatervrees bezit voor thematische repetities die zijn verhaallijnen spannend houden. Hans Comijn

Hans Comijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content