Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

too sexy for my song – Op ‘Donkey’, de tweede worp van Cansei de Ser Sexy of kortweg CSS, valt het Braziliaanse vijftal pijnlijk door de mand.

Donkey

Sub Pop dancerock

Niet álles wat uit Brazilië komt, draagt een strooien minirok, gele sambaballen en een gouden string. Sommige van Braziliës muzikale exportproducten hebben zelfs nog nooit van de samba of de bossanova gehóórd! Neem nu CSS, vier niet onknappe deernes en een man – the lucky bastard – die u en ons al enkele jaren aan het verstand proberen te brengen dat er in São Paulo ook deugdelijke dancerock wordt gemaakt.

Met hun titelloze debuutplaat leverden ze in 2006 alvast een overtuigend bewijsstuk. Niet alleen luisterden hun songs naar geinige titels als CSS Suxxx, Music Is My Hot Hot Sex en Let’s Make Love And Listen To Death From Above, hun olijke discorock en vuilgebekte synthpop staken met gemak de Golf van Mexico én de Atlantische oceaan over. Van LA over Keulen tot Tokio: iedereen had de mond vol van CSS.

Met opvolger Donkey levert het Braziliaanse vijftal opnieuw een bewijs, zij het deze keer één dat onomstotelijk aantoont dat CSS een lichtjes over het paard getilde novelty act is. Welzeker, er valt ook op Donkey zo nu en dan wat te beleven. In opener Jager Yoga worden de ploetermoeders uit Absolutely Fabulous genamecheckt ( ‘Patsies and Edinas / High on vitaminas’), Rat Is Dead is een onderhoudend verhaaltje over een vrouw die haar klopgrage echtgenoot naar de andere wereld helpt en de oe-woe-oe’s in Air Painter werken telkens weer op onze fluitspieren.

Helaas werkt de rest van de plaat eerder op onze sluitspieren. Wat wij missen, zijn geslaagde combinaties van kristalheldere melodieën, aanstekelijke ritmes en heuglijke refreinen die wij wel eens Songs plegen te noemen. We horen op Donkey veel leuke vondsten en kierewiete geluidjes passeren, maar te zelden iets dat erin slaagt langer dan een paar seconden onze aandacht op te eisen. En ze mogen flauwe discosongs als Move en Believe/Achieve dan wel van hoekige gitaarriffs voorzien: het zijn en blijven ondingen die zelfs in de eighties op een langgerekte geeuw waren onthaald.

DownloadtipS

Jager Yoga

Rat Is Dead

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content