Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

23.10 – VT4

De CSI-reeks legt VT4 allesbehalve windeieren. CSI Miami is een van de meest bekeken programma’s van de zender, ook het moederschip CSI haalt ondanks het late uur uitstekende scores en de derde serie in de rij, CSI New York, heeft eveneens ook een trouw publiek gevonden. Sinds vorige week is die laatste begonnen aan het tweede seizoen, wat betekent dat we weer volop kunnen genieten van een van de meest exotische verschijningen op de televisie, Melina Kanakaredes – die de rol van agente Stella Bonasera speelt. Al is haar geboorteplaats ietsje minder mysterieus dan haar welluidende naam laat vermoeden.

Melina Kanakaredes: Sorry, ik ben geboren in Ohio (lacht). Maar mijn roots liggen wel in Griekenland. Mijn grootouders zijn van daar naar de Verenigde Staten gekomen en ik ga er ook nog elke zomer op vakantie. Ik spreek trouwens Grieks thuis, ook tegen mijn twee kinderen. Zij zijn de kleine immigrantjes in de familie. Toen ik klein was, vroeg ik me vaak af of ik nu Grieks was of Amerikaans. En dan zei mijn vader – God, ik word oud: ik begin mijn vaders spreuken te gebruiken: je bent in de eerste plaats Amerikaans omdat je in dit fantastische land bent geboren, en daarna ben je Grieks, waardoor je een betere Amerikaan bent.

Hoe bedoel je?

Kanakaredes: Omdat je weet dat er een wereld bestaat buiten de VS, wat bij veel ‘echte’ Amerikanen nogal eens kan tegenvallen. Daarom was ik ook zo blij dat ik kon meedoen in CSI New York, omdat de serie zich afspeelt in de enige stad van het land waar culturen van over de hele wereld samenkomen. Ik hoop dat we in de reeks ook kunnen laten zien dat het mogelijk is om met zoveel verschillende bevolkingsgroepen samen te leven.

Nogal moeilijk in een reeks die draait rond moord, verkrachtingen en ander fraais.

Kanakaredes: Klopt, maar daarom besteden we veel aandacht aan de familieleden van de slachtoffers. Voor ik aan de reeks begon, ben ik gaan praten met het hoofd van de dienst lijkschouwingen in New York. Hij had na 9/11 alle families van de slachtoffers moeten verwittigen en hij vertelde me dat toen hele buurten van de stad samen kwamen om te rouwen, ongeacht hun ras of afkomst. In verdriet is iedereen gelijk.

De Laatste Show Marc Uytterhoeven zit voor de laatste keer in de rode sofa. Vanaf het najaar moeten we het doen met Frieda Van Wijck (22.10 – één) Slaves of the Sword Portrettenreeks van drie (voormalig) politieke leiders van Israel die allen een militaire achtergrond hadden. Vandaag Yitzhak Rabin, de ex-generaal die zich omschoolde tot vredesduif, maar na de Oslo-akkoorden werd vermoord door een fanatieke landgenoot (0.00 – Ned3).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content