Barack Obama mag dan nu al toerend de wereld trachten te veranderen, verschillende performers gingen hem voor. Houd u stevig vast, want u krijgt van ons tien wereldschokkende, controversiële of trendsettende tournees op een rijtje. Door Jonas Boel

Ready Steady Motown!

In 1965 reist de Motown Revue doorheen Engeland. De Sounds Of Motown-tv-special van Ready Steady Go! lanceert The Supremes, Martha Reeves en Stevie Wonder tot in miljoenen huiskamers.

The Beatles VS Imelda Marcos

De wereldtournee van de Fab Four wordt in 1969 door het ene schandaal na het andere geteisterd. Een diplomatiek incident met Imelda Marcos, rellen met Japanse nationalisten en de toorn van Amerikaanse christenen na Lennons ‘We zijn groter dan Jesus’-uitspraak maken dat dit meteen hun laatste wordt.

Woodstock op rails

Janis Joplin, Grateful Dead, The Band en Ten Years After treinen in 1970 samen door Canada met de Festival Express. Overal waar het circus halt houdt, raken boze fans zonder toegangsticket verwikkeld in straatrellen. Het zoveelste ‘anti-hippie’-incident in een postidealistisch tijdperk.

Led Zeppelins Negende

Als Led Zeppelin in 1973 voor de negende keer de VS bezoekt, breekt de band alle records – 56.800 fans zien Page en co aan het werk in het Tampa Stadium te Florida. Voor het eerst reist de band met The Starship, een gecharterde privé-Boeing. Rocksterren als de nieuwe aristocratie.

De Muur

Pink Floyd bouwt rond hun rockopera The Wall in 1977 een peperdure, patserige podiumshow die zich diep in het collectieve geheugen nestelt. Sindsdien de maatstaf voor alle peperdure, patserige podiumshows.

Anarchy in the US

‘Ever get the feeling you’ve been cheated? Good night!’ – Johnny Rotten trekt eind 1978 op het podium de stekker uit de Sex Pistols. Het gevolg van een desastreuze tournee door de Amerikaanse Bible Belt. De punkbubbel barst.

Hiphop aan de top

Het raptrio Run DMC neemt anno 1986 Beastie Boys en LL Cool J op sleeptouw tijdens hun Raising Hell Tour. Hiphop hijst zich naast rock op stadiumniveau, ook de blanke kids zwaaien met hun Adidas-sneakers.

Blonde ambitie

Prikkelende outfits van Jean-Paul Gaultier, onstage masturbatie en een banvloek van paus Johannes Paulus II. Begin jaren 90 schopt Madonna met de Blonde Ambition-tournee tegen alle heilige huisjes.

Alternative Nation

Met het rondreizende festival Lollapalooza zet Jane’s Addictionzanger Perry Farrell de alternatieve muziek in de VS definitief op de kaart. De eerste editie in 1991 gaat ondermeer met Nine Inch Nails, Ice T, Butthole Surfers en Siouxsie & The Banshees de hort op.

Pro Bono

Met elf zwevende Trabantautootjes, satellietverbindingen met het door oorlog geteisterde Sarajevo en telefoontjes naar George H. W. Bush in het Witte Huis ging de Zoo TV-tournee van U2 (’92-’93) de geschiedenis in als een sloganesk multimediaspektakel met een geweten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content