Op Canvas barst maandag (om 20.50 uur) de ‘Monumentenstrijd’ los. Jan De Smet is één van de bekende koppen die het opneemt voor het erfgoed uit zijn buurt, namelijk de Cinema Plaza in Duffel. Mocht De Smet zijn bovenkamer kunnen inrichten als een stuk erfgoed, hoe zou dat er dan uitzien?

Als je een kamer binnenkomt, op wat let je dan het eerst?

Alles wat aan de muren hangt. Mensen die bij mij thuis voor het eerst op bezoek komen, nemen meestal ruim de tijd om alle parafernalia en kaderkes aan de muur in zich op te nemen. Zelf ben ik ook zo: ik struin wat graag rond in huizen die, zelfs ongewild, iets hebben van een museum. Niet louter toevallig heb ik heel wat muzikanten en tekenaars in mijn kennissenkring, wat mijn nieuwsgierige behoefte ruim bevredigt.

Een vloer, moet die uit authentiek parket bestaan of voel je liever overal warm vast tapijt onder de voeten?

Doe mij maar de houten vloer, en hoe ouder hoe liever. Die heeft namelijk behalve een esthetische ook een medische functie. Ik ben nogal gevoelig voor stofallergieën, en een zogenaamde tapis plein is een ware broeihaard van allerlei mijten die mij met gigantische niesbuien opzadelen. Los daarvan straalt een doorleefde houten vloer een automatische warmte uit. De natuurlijke patine en het auditieve karakter – het kraken van de planken! – dragen alleen maar bij tot een natuurlijk goed gevoel.

Als er in de kamer een grote spiegel aanwezig is, hoe moet die er dan uitzien?

Ook hier ga ik, met mijn liefde voor oud en gebarsten, voor de patine. Strategisch geplaatste spiegels kunnen een benepen ruimte een stuk groter maken en gezien mijn hang naar alles wat doorleefd is, past een craquelé-effect veel beter in het geheel. Pas op, spiegels kunnen onverwacht ook zeer confronterend werken. In de slaapkamer bijvoorbeeld. Daar denk je beter eens goed na alvorens dergelijk ornament te plaatsen. (lacht)

Welk panorama had je vanuit je bovenkamer gewenst?

Een ongerept strand. Hoewel ik zelf geen zeebenen heb, word ik toch telkens opnieuw overdonderd door de grootsheid van de zeeën en oceanen. Ik zit me al jarenlang af te vragen wat er met mij zou gebeuren als ik elke dag zou kunnen ontwaken met het zicht op een onbezoedelde einder. Ik droom dan ook al heel lang van een optrekje in het ongerepte Caraïbische gebied. En dat heeft natuurlijk ook te maken met de muziek die uit dat rustige eb- en vloedritme voortvloeit.

Op wat voor zetel vlij je je het liefst neer?

Een zo groot en zacht mogelijke zetel waar ik mezelf in mijn volle lengte over kan uitspreiden. Het liefst in gezelschap van goede boeken en een gewijde stilte om het concentratievermogen te optimaliseren. Om te werken verkies ik een houten stoel. Sta me toe nog even te verwijzen naar die fantastische Cinema Plaza – die je ook virtueel kan bezoeken via de website cinemaplaza.be. De zitjes in theaters en bioscopen zijn doorgaans niet al te comfortabel, om de eenvoudige reden dat te veel comfort de slaapdrang alleen maar bevordert. In Cinema Plaza zijn de stoelen nét comfortabel genoeg.

Wat voor je interieursmaak geldt, gaat volgens onze computer ook op in de liefde: je hebt nood aan een warme omgeving.

Ik sta er versteld van hoe een antwoord op vijf schijnbaar eenvoudige vragen mijn persoonlijkheid zo goed kan samenvatten. Straf!

Hoe ziet de binnenhuisinrichting van uw ziel eruit? Ga het na op www.blogthings.com/insidetheroomofyoursoulquiz

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content