Buscemi – Dirk Swartenbroeckx voor de fiscus – heeft het weer razend druk: hij levert deze week zowel zwoele klanken op Pukkelpop (Kiewit, 16/8) als Jazz Middelheim (Antwerpen, 17/8) én hij deejayt in Petrol (Antwerpen, 17/8). In welk Zuid-Amerikaans land zou deze meester van de latinbeats naderhand het liefst gaan uitpuffen?

Een cultuurschok, hoort dat voor jou bij reizen of vermijd je dat liever?

Dat levert vaak de bijzonderste ervaringen op, al is het altijd even wennen. Vorige zomer waren we te gast op het Burning Man Festival, in de woestijn van Nevada op drie, vier uur rijden van de bewoonde wereld. Heel artificieel om daar dan met 40.000 muziekliefhebbers in de hitte te zitten, zonder vanzelfsprekende dingen als gsm-ontvangst. Al is als kleine Belgjes in het holst van de nacht toekomen in de chaos op de luchthaven van Porto Novo, de hoofdstad van Benin, ook wel indrukwekkend.

Wat doe je vlak na je aankomst: de boel verkennen, gaan shoppen of iets drinken?

Alleszins niet shoppen. Ik heb wel de gewoonte om eerst iets te gaan drinken, zeker na een lange vlucht. Ik lust vrijwel alles en vaak proberen we iets uit de streek. Een van de vreemdste dingen was mescal, de Mexicaanse drank met een worm erin. Al heb ik op Burning Man ook wel iets ongelooflijk strafs geprobeerd waardoor ik een paar uur op een andere planeet zat. Maar doorgaans kijk ik met zulke dingen wel uit, hoor.

En ben je ook te vinden voor een exotische hap?

Ja hoor, ik ben een alleseter. In Mexico hebben we bijvoorbeeld aan een kraampje langs de kant van de weg bereid varkensvel geprobeerd, en dat was best smakelijk. Ik probeer graag plaatselijke dingen, liefst zo eenvoudig mogelijk. Zo hebben we in San Francisco eens kokkels met looksaus geprobeerd: heerlijk. Vooral zuiderse landen als Italië, Spanje en Portugal doen backstage hun culinaire reputatie alle eer aan. En de Nederlanders bevestigen helaas ook dikwijls het cliché door op de proppen te komen met een schotel vol gefrituurde snacks.

Wat krijg je het liefst te zien als je het raam van de hotelkamer opengooit?

Doe maar een straatfeest. Omdat ik door mijn werk doorgaans pas tegen de ochtend in bed lig, zal je mij niet zoals de meeste toeristen over het lawaai horen klagen. Ik participeer ook graag in de feestvreugde, op die manier zijn we in Spanje zelfs een keer gaan meevieren op een trouwfeest. En omgekeerd ben ik op skivakantie al eens achter de draaitafels beland, al is het niet per se mijn bedoeling om altijd zelf de muziek te verzorgen.

Ben je te porren voor allerhande activiteiten als je in het buitenland bent?

Ja, en liefst met zo veel mogelijk afwisseling. Dagenlang vastzitten in een hotelkamer, zoals me in Afrika en Mexico al is overkomen, daar word ik ambetant van. En buitenkomen is de manier om nieuwe dingen te leren kennen. Ik hoop binnenkort voor het eerst in Chili te kunnen optreden. De onderhandelingen slepen wel al een halfjaar aan. ‘Mañana, mañana’, mailen ze altijd (lacht).

Volgens de computer past Mexico het best bij jou, klopt dat?

Mexico is helemaal het land dat ik in gedachten had. Al is het maar omdat we er al zo vaak geweest zijn, zowel voor optredens als op reis. Ik kom er gewoon graag, in november gaan we weer. Maar er blijven? Da’s nog iets anders. Ik beland wel eens op luxueuze locaties, zoals een hotel met privéstrand, maar toch besef ik altijd dat ook dat na een tijd zou vervelen. Ergens komen, dat is voor mij opgaan in de sfeer en met de mensen omgaan. En ondanks het vele weg zijn kom ik nog altijd graag thuis in België.

Welk Zuid-Amerikaans land zou u het best liggen?

Ga het na op www.blogthings.com/whatlatinamericancountryshouldyouvisitquiz

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content