Nog geen jaar geleden verrijkte Mira op haar debuut ‘In De Daluren’ de Vlaamse muziek met haar heel eigen stijl en geluid. Deze zomer staat ze onder meer op Folk Dranouter (vrij 3/8 tot zo 5/8). Welke muze kijkt er over haar schouder mee?

Mocht je een studiebeurs krijgen, welke richting zou je dan kiezen?

Psychologie, of filosofie. Dat heeft mij altijd heel erg geïnteresseerd. Mocht het met de muziek niet gelukt zijn, dan was zo’n studie mijn plan b – een van de vele plannen b toch. In mijn boekenkast zul je wel wat filosofie aantreffen. Maar dan wel de hapklare brokken, de boeken van Alain de Botton bijvoorbeeld. Met Nietzsche zal je mij niet betrappen, ik blijf een amateur.

Heb je een favoriet filmgenre, of moet vooral de soundtrack goed zijn?

Ik hou heel erg van realistische drama’s, zoals de films van Mike Leigh. Ik beoordeel films zeker niet enkel op hun soundtrack, maar vaak maakt de muziek een film wel perfect, zoals bij Magnolia of Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Hoewel ik zijn naam natuurlijk al kende, ben ik pas echt naar Randy Newman beginnen luisteren dankzij zijn soundtrack voor Avalon. Die teksten, zo droog en zo eenvoudig. Newman is echt een voorbeeld van hoe je iets met zo weinig mogelijk woorden vertelt.

Hoe moet een romantische avond eruitzien?

Mijn lief en ik lachen nogal wat af. We hebben zo onze eigen humor, die vooral neerkomt op met elkaar lachen. Een echt romantisch moment komt eerder wanneer je het niet verwacht. Zo zaten we onlangs op een boot die rondvoer in Rotterdam. En dan is er plots zo’n moment waarop je je heel gelukkig bij elkaar voelt.

Wat maakt van jouw lief de ideale man?

In harmonie met elkaar kunnen zijn, vat het het best samen, denk ik. Het moet klikken, hé. Of zonder harmonie niets in het leven zou lukken? Moeilijk om te zeggen, omdat alles momenteel lijkt mee te zitten. Ik probeer om te gaan met de gedachte dat het niet altijd zo goed zal gaan. Moeilijk, omdat ik nog zo jong ben. Ik besef dat ik heel rijkelijk bedeeld ben en daar heel blij om moet zijn. Niet dat ik schrik heb dat mijn ideeën vlug op zullen zijn. Als ik hard genoeg werk, met het zeker nog beter worden. En dan maar hopen dat er tegen die tijd nog evenveel aandacht voor mij is.

Met wat voor iemand zou je geen vrienden kunnen zijn?

Als ik naar mijn vriendenkring kijk, dan hebben we vooral ons gevoel voor relativerende humor gemeen. Misschien mag dat niet ontbreken. Of ik mensen met een slechte muzieksmaak niet kan uitstaan? Nee, je kan net interessant discussiëren met mensen met een totaal andere muzieksmaak. Ik heb het niet zo voor commerciële producties, maar door erover te praten heb ik ingezien dat Oops, I Did It Again van Britney Spears op zich een echt goed nummer is. Daarom cover ik het in het Antwaarps. Maar om met iemand vrienden te kunnen zijn, moet ik vooral goed met hen kunnen praten.

Het kon moeilijk anders: volgens de computer waakt Euterpe, de muze van de muziek, over jou. Is ze een fijne dame?

Geen idee, ik geloof eigenlijk niet in zoiets als een muze. Inspiratie krijg je volgens mij door constant met je oren en ogen open te lopen. Het komt niet vanzelf, hé. Ik moet soms uren achter mijn piano zitten voor ik een nummer heb. Het komt vaak neer op één procent inspiratie en 99 procent transpiratie, om Thomas Edison te citeren. Of ik zelf iemands muze ben? Goh, ik krijg wel eens leuke mails van mensen die mij een inspiratiebron noemen. Maar dan wellicht een kleintje (lacht).

Welke muze waakt over u? Ga het na op www.blogthings.com/whatmuseareyouquiz

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content