Het afgelopen jaar slaagden sommige voorpagina’s van tijdschriften erin om zelf voorpaginanieuws te worden. De meest besproken covers van 2011.

ELTON JOHN – US WEEKLY

Het gelukkige gezinnetje van Elton John, David Furnish en adoptie-baby Zachary werd niet overal in de Verenigde Staten op applaus onthaald. Een supermarktketen in de conservatieve staat Arkansas bracht na enkele klachten van klanten een zogenaamd ‘family shield’ aan op US Weekly, een ‘eer’ die normaal gezien enkel voorbehouden is voor pornografische magazines. Pas toen sommige pressiegroepen erop wezen dat doen alsof een homofamilie aanstootgevend is, niet echt van goede smaak getuigt, trok de keten zijn staart in.

KIM KARDASHIAN – COSMOPOLITAN

Realityster Kim Kardashian, de Amerikaanse Astrid Bryan zeg maar, had een covershoot gedaan voor het Amerikaanse glamourtijdschrift Cosmopolitan. Dat speelde echter zonder haar medeweten een foto door naar de Turkse editie van het magazine. Pijnlijk, omdat Kardashian van Armeense afkomst is én omdat het beeld gebruikt werd voor het nummer van april, de maand dat de Armeniërs de genocide op hun volk door de Turken herdenken.

RICKY GERVAIS – NEW HUMANIST

Toen Rolling Stone begin 2011 aan Ricky Gervais vroeg om samen met een fotograaf een coverfoto voor het tijdschrift te maken, stuurde hij twee beelden terug: een foto van een clown met een geweer in zijn mond en – ‘in geval het eerste niet bij jullie doelgroep zou aansluiten’, aldus Gervais in de begeleidende mail – een beeld van hem aan het kruis. Rolling Stone liet beide foto’s ongebruikt – in plaats van Gervais werd Rihanna in korte broek op de cover gezet – maar het Britse vrijzinnige magazine New Humanist gebruikte het tweede beeld in oktober wel.

JAMES FRANCO – FLAUNT

James Franco heeft als Oscarpresentator en hoofdrolspeler in 127 Hours het afgelopen jaar heel veel interviews gedaan en op heel veel covers gestaan, maar kunsttijdschrift Flaunt was het enige waarin de acteur het achterste van zijn tong liet zien. En ook zijn achterste op de cover. De voorpagina van het oktobernummer kreeg in de winkel voor alle veiligheid wel netjes een sticker mee.

VEENA MALIK – FHM INDIA

De meest recente controverse staat op naam van de Pakistaanse actrice Veena Malik, die op de cover van het decembernummer van de Indiase FHM staat. Als Pakistaanse in een Indiaas blad gaan staan, ligt al gevoelig, zeker als je de naam van de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI op je laat zetten. Maar ook het feit dat Malik naakt is, schoot veel conservatieve Pakistani ook in het verkeerde keelgat – haar vader heeft haar ondertussen zelfs onterfd. Malik zelf claimde dat ze tijdens de fotosessie altijd ondergoed aanhad en dat FHM haar photoshopgewijs in haar blootje zette, en spande een proces in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content