‘Als we 7 Nation Army spelen, voelt het alsof ik mezelf cover’, zegt Jack White. Maar ook met andermans songs heeft hij ervaring. Tien bekende en minder bekende voorbeelden:

1. LITTLE WILLIE JOHN I’M SHAKIN’

Eén cover op het nieuwe Blunderbuss, en het is dit swingende r&b-nummertje van Little Willie John, vooral bekend als auteur van de door Peggy Lee vereeuwigde oerklassieker Fever.

2. MARLENE DIETRICH LOOK ME OVER CLOSELY

Dat Jack White iets met oude Hollywooddiva’s heeft, werd al duidelijk met deze ode aan Lili Marlene op de B-kant van de allereerste White Stripes-single Let’s Shake Hands (1998).

3. THE WEST COAST EXPERIMENTAL POP ART BAND A CHILD OF A FEW HOURS IS BURNING TO DEATH

Origineel een cynische aanklacht tegen de oorlog in Vietnam van een obscuur psychrockcombo, in handen van The Dead Weather een bloeddorstige bluesjam. Keerzijde van I Cut Like A Buffalo.

4. PATTI PAGE CONQUEST

Drie variaties namen The White Stripes op van deze hit voor popzangeres Patti Page uit 1952: de turbo-uitvoering op Icky Thump, een Spaanstalige – Conquista – en een mariachiversie.

5. DUSTY SPRINGFIELD I JUST DON’T KNOW WHAT TO DO WITH MYSELF

Meeslepende compositie van Burt Bacharach, die bekend werd dankzij de White Queen of Soul én The White Stripes natuurlijk. Met dank aan Kate Moss, die in de clip haar paaldanstalent etaleert.

6. SON HOUSE DEATH LETTER BLUES

Jack White droeg het debuutalbum van The White Stripes op aan deze beruchte deltabluesrakker, zijn grote voorbeeld. Op De Stijl zet de band knarsetandend zijn lijflied onder hoogspanning.

7. DOLLY PARTON JOLENE

Dolly’s pleidooi tegen een koppelbreekster uit 1973 werd in 2000 al eens onder handen genomen door The White Stripes, maar het was de latere liveversie die tot een bescheiden hit uitgroeide.

8. HANK WILLIAMS YOU KNOW THAT I KNOW

Op The Lost Notebooks of Hank Williams pakt een schare rock- en countrymuzikanten enkele onuitgegeven songs van

de Hillbilly Shakespeare aan. Jack White mocht niet ontbreken.

9. TERRY REID RICH KID BLUES

Bij The Raconteurs verdelen White en Brendan Benson netjes de auteursrechten, met de cover van deze Britse rootsrocker op Consolers Of The Lonely als ene uitzondering op de regel.

10. BOB DYLAN LOVE SICK

‘Ik heb drie vaders: mijn biologische, God en Dylan’, aldus Jack White. Meer woorden maken we daar niet aan vuil. Livecover te vinden op de ep Fell In Love With A Girl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content