Vanaf donderdag 2/9, VIJFtv

De wijk Cougar Town dankt zijn bijnaam aan het footballteam van de lokale middelbare school, maar iedereen die de laatste jaren de societypers heeft gevolgd weet dat de poema uit de titel ook op iets anders kan slaan: een ‘cougar’ is namelijk een vrouw van middelbare leeftijd die een relatie begint met een veel jongere man, zoals Demi Moore die Ashton Kutcher aan de haak sloeg of Madonna met haar Jesus. In deze nieuwe Amerikaanse komediereeks speelt ex- Friends-ster Courteney Cox een veertigjarige vastgoedmakelaarster die net gescheiden is en zich nu weer op het liefdespad begeeft. En omdat de tijden veranderd zijn, vist ze niet meer in haar eigen leeftijdsgroep, maar zoekt ze op aansturen van enkele lotgenotes de aandacht van mannen die haar kinderen konden zijn. Wie inschakelt in de hoop een iets oudere versie van Monica te zien, willen we bij deze dus waarschuwen.

Het zal u niet verbazen dat Cougar Town in de preutse Verenigde Staten druk besproken werd, zelfs nog voor de reeks vorig najaar in première ging. En in het begin leken de mensen die op basis van de titel een platte en vulgaire comedyserie hadden verwacht ook volledig gelijk te krijgen: de eerste afleveringen zijn namelijk weinig meer dan spervuur van grappen over seks, borstimplantaten en jonge mannen met veel testosteron, met erg clichématige personages. Maar dan gebeurt er iets vreemds: de schrijvers lijken plots te beseffen dat het geen zin heeft om wanhopig te proberen het schandaalsfeertje van Sex & The City op te roepen en veranderen het geweer van schouder: de focus komt veel minder op de amoureuze escapades van Jules te liggen, maar meer op het groepje mensen om haar heen, met onder meer haar cynische tienerzoon, haar boertige buur, haar luie ex-man en haar wilde beste vriendin.

Het komt de kwaliteit van Cougar Town alleen maar ten goede. Na die eerste, geforceerde afleveringen verandert de reeks in een erg charmante en ietwat bizarre ensemblekomedie, waarin de personages grappen met elkaar uithalen, bizarre spelletjes verzinnen en een vreemde surrogaatfamilie vormen. Het doet allemaal wat denken aan Scrubs, de bij ons erg ondergewaardeerde komische ziekenhuisreeks over een groepje stagairs, en dat is niet geheel toevallig: Cougar Town is namelijk bedacht door Bill Lawrence, een ancien uit de Amerikaanse comedywereld die aan het hoofd stond van Scrubs en eerder al de politieke sitcom Spin City maakte. In de VS is Cougar Town na een moeilijk begin in ieder geval aangeslagen, en volgende maand begint daar al het tweede seizoen. Overigens hebben de makers even overwogen om de titel in die nieuwe jaargang te veranderen omdat de vlag de lading nauwelijks nog dekt, maar omdat het alternatief – The C Town – eigenlijk nog slechter was, hebben ze het maar zo gelaten.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content