COOGAN VS. BRYDON

Steve Coogan

GEBOREN: 14 oktober 1965 in Middleton, Manchester, Engeland ROOTS: Iers

Radio & tv: Coogan werd een cultheld dankzij zijn hilarische typetje Alan Partridge, een wufte en hopeloos oppervlakkige radio- en tv-presentator die begin jaren negentig voor het eerst zijn opwachting maakte op BBC’s Radio Four en daarna ook zijn eigen talkshow (Knowing Me, Knowing You with Alan Partridge) én sitcom (I’m Alan Partridge) kreeg op tv. Vorig jaar maakte Coogans bekendste creatie zijn comeback in de reeks gesponsorde onlinefilmpjes Mid-Morning Matters with Alan Partridge, terwijl de autobiografie van de fictieve klungelreporter eind dit jaar in de rekken ligt. Verder was Coogan – die naast stand-upper ook een begenadigd imitator is – ook te zien in de tv-series Coogan’s Run, Dr. Terrible’s House of Horrible, Saxondale en Monkey Trousers.

Film: In 2002 incarneerde Coogan voormalig Factoryplatenbaas Tony Wilson in Winterbottoms Madchestersatire 24 Hour Party People, om in 2005 als zichzelf op te draven naast conculega Rob Brydon in Winterbottoms meta-fictieve komedie A Cock and Bull Story. In 2004 waagde de laconieke dandy de oversteek richting Hollywood, wat hem een boel bijrollen en B-films opleverde, al bleef de Grote Doorbraak verder uit. De bekendste titels: Around the World in 80 Days, Night at the Museum (1 & 2), Tropic Thunder en The Other Guys.

Rob Brydon

GEBOREN: 3 mei 1965 in Swansea, Wales ROOTS: Welsh

Radio & tv: Net als Coogan begon Brydon zijn carrière begin jaren negentig op de radio, al werd hij pas echt bekend met zijn stemmenwerk voor allerlei tv-spots. In 2000 werd Brydon ook een tv-ster dankzij de BBC-sitcoms Human Remains en Marion & Geoff, en in 2004 presenteerde hij zijn eerste talkshow onder het alter ego Keith Barret, samen met Uncle Bryn uit de romcom Gavin & Stacey wellicht zijn bekendste typetje. Sindsdien maakt Brydon regelmatig zijn opwachting in panelshows op radio en tv. In 2009 debuteerde hij met succes als stand-upper, wat resulteerde in de dvd-hit Rob Brydon Live. Sinds 2010 presenteert de Welshe komiek en stemmenimitator ook de populaire komische talkshow The Rob Brydon Show op de BBC.

Film: In tegenstelling tot de sarcastische Coogan werd de mildere satiricus Brydon nooit populair over de plas, en ook zijn filmcarrière oogt een stuk magerder. Zo moest hij zich aanvankelijk tevredenstellen met figurantenrollen (onder meer in Lock, Stock and Two Smoking Barrels en First Knight), en werd hij verder eigenlijk alleen door Michael Winterbottom als leading man gecast, in A Cock and Bull Story en The Trip. In 2009 scoorde Brydon samen met zijn Gavin & Stacey-collega Ruth Jones wel een nummer 1-hit in Engeland als Uncle Bryn met The Bee Geescover Islands in the Stream, terwijl Coogan geen halve noot kan zingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content