CONVERSATION 02012, LAWRENCE MALSTAF

Lawrence Malstaf pakt uit met een ingenieuze stoelendans. Dat en ander vernuftigs van guys with wires bij Fortlaan 17 in Gent.

GEZIEN OP LAWRENCE MALSTAF, CHRISTOPH DE BOECK, AERNOUDT JACOBS, GALERIE FORTLAAN 17, GENT, TOT 31/10

Er bestaat een subcategorie in de hedendaagse kunst die erg technisch is: ze omvat kinetische kunst, geluidskunst, dingen met lichtjes, you name it. De kunstenaars op dat terrein kennen elkaar haast altijd. Ze bewandelen dezelfde paden en nemen deel aan dezelfde tentoonstellingen, maar echt doordringen in de klassieke circuits doen ze voorlopig slechts met wisselend succes.

Iemand die wél opvallend present is in de reguliere scene is Lawrence Malstaf. De in Noorwegen wonende Belg was deze zomer nog te gast in Watou. Hij toonde er een uit de kluiten gewassen rollende band voor liggende mensen. Wie plaatsnam, kreeg er een rugmassage bij, veroorzaakt door kleine onregelmatigheden onder het oppervlak van de band. Bij Galerie Fortlaan 17 staat Conversation 02012 op de eerste verdieping te ronken en te draaien. Twee plastic tuinstoelen lijken er op eigen kracht voort te bewegen. Met een trilsysteempje, vergelijkbaar met de trilfunctie van een gsm, dansen ze voorzichtig om elkaar heen. Als je wilt, kun je op de stoelen zitten. Bewegen doen ze dan niet meer, maar uitzinnig trillen onder je zitvlak des te meer. Dankzij een paar elektronische ogen botsen de plastic stoelen niet tegen obstakels aan. Ze houden afstand, ook ten opzichte van elkaar. Uit al dat gesleutel met oogjes en motortjes vloeit een haast romantisch ballet voort van twee schroomvallige objecten.

Conversation 02012 is een kleinere versie van een installatie die eigenlijk negen stoelen telt. In die uitgebreide vorm maken de stoelen deel uit van een choreografie met echte dansers. Een leuk werk, dat behalve uitnodigend en grappig ook verrassend poëtisch is.

De installatie maakt deel uit van een tentoonstelling met nog meer technisch vernuftige kunst. Zo is er een enorme stalen cilinder die geluiden uit het huis registreert en weergeeft (Christoph De Boeck). Het gevaarte van zeshonderd kilo produceert een geronk dat aanzwelt en afneemt, en in een soort draaibeweging om je heen beweegt. Tip: sla altijd een praatje met de kunstenaars, deze guys with wires. Eenvoudig is het gesprek zelden, maar je komt niet alle dagen mensen tegen die met zoveel goesting over de schoonheid van draden en vonken praten.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content