SAVING PRIVATE FRITZ Speel de landing in Normandië na zoals nooit tevoren, en kies ook eens de kant van den Duits.

Company of Heroes

RELIC/MICROSOFT

PLATFORM: PC

GAMEPLAY 8,5/10 l GRAFIEK 9,5/10 l GELUID 8,5/10

Nog maar eens een game waarin je de landing op Omaha Beach tot een goed einde moet brengen en de bevrijding van Europa inzetten? Ja, maar dan wel een die meteen doorstoot naar de frontlinie van het real-time strategy-genre en zich daar hardnekkig ingraaft. Dat is te danken aan enkele sterke nieuwe concepten. Zo stuur je in deze game geen individuele soldaten aan, maar kleine squads. Je hoeft je dus niet met micromanagement bezig te houden maar kunt je buigen over het echte strategische werk. Dat frontlijngevechten eerder door chaos dan door geordende manoeuvres worden geregeerd, werd ook nooit beter geïllustreerd in een game. Je troepen bewegen zich op een griezelig realistische manier over het slagveld, zoeken dekking waar ze die kunnen vinden – bijvoorbeeld in een pas geslagen bomkrater – en reageren gepast op de alsmaar veranderende gevechtssituatie. Ze schreeuwen om versterking en vechten tot de laatste man als de situatie hopeloos wordt.

Die kans zit er dik in, want je neemt het op tegen een intelligente vijand die voortdurend leert uit zijn fouten en jouw aanpak, zodat je hem geen twee keer op dezelfde manier zult verschalken. Indrukwekkend is ook de ‘vernietigbare omgeving’, waarin geen enkele muur of hindernis immuun is voor kogel- of granaatinslagen. Soms helpt het toeval je een handje: er wordt al eens een bruikbaar gat geblazen in een muur die je even tevoren nog belette je bazooka op een Duitse tank te richten.

Qua strategie kiest Company of Heroes voor de traditionele aanpak: eerst een basis uitbouwen, op zoek gaan naar grondstoffen om je oorlogsinspanning te ondersteunen, een leger op de been brengen en daar uiteindelijk de vijand mee in de pan hakken. Het knappe systeem van bevoorradingsroutes en de strijd om strategische punten wijkt echter net genoeg af van de standaardformule om ervaren muisklikstrategen een nieuwe uitdaging te bieden.

Als singleplayer ben je de aanvoerder van de geallieerde strijdmacht vlak na de invasie van Normandië, en Normandië zal het geweten hebben. Nadat beide legers klaar zijn met een Frans dorpje, staat er vaak geen gebouw meer overeind. Multiplayerliefhebbers kunnen ook de kant van de Duitse bezetter kiezen, en eventueel zelfs in teamverband elkaar het vuur aan de schenen leggen.

Company of Heroes blinkt ook uit door zijn zelden geziene graphics, met visuele effecten en details die normaal alleen in shooters gesignaleerd worden, en de ultrarealistische gameplay – waardoor je je in het eerste kwartier van Saving Private Ryan waant. Waarmee we meteen tot het enige minpuntje van deze game komen: ze vereist een behoorlijk performante pc om het onderste uit de kan te halen.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content