20.10 – KANAALTWEE

Cold Case

We hebben er geen verklaring voor – het broeikaseffect? – maar het aantal kwaliteitsseries op maandagavond ligt ontstellend hoog. Er zijn natuurlijk Lost en 24 (al loopt die reeks deze week af) en sinds een maandje is daar nog Rome bijgekomen. Tussen alle aandacht voor die series loopt Cold Case een beetje verloren, al hoeft de reeks uit de stal van Jerry Bruckheimer ( CSI, Without A Trace) over een vrouwelijke politieagent die oude zaken uit het verleden probeert op te lossen niet meteen onder te doen. Vandaag is op Kanaaltwee de laatste aflevering van het eerste seizoen te zien, volgende week begint reeks twee: u hebt dus nog genoeg tijd om kennis te maken. Wij laten alvast Kathryn Morris even aan het woord, de hoofdrolspeelster uit Cold Case, die voor deze reeks vooral een hoop bijrolletjes (waaronder in de cultserie Xena, The Warrior Princess) op haar cv had staan.

Je personage is een sterke vrouwelijke detective, iets wat je zelden tegenkomt op tv. Was dat belangrijk?

Kathryn Morris: Absoluut. In de meeste politieseries zien de vrouwen er allesbehalve uit als detectives: ze lopen rond met een decolleté tot aan hun navel en duiken met zowat het hele bureau in bed. Hier krijg je een heel gewone vrouw die sterk in haar schoenen staat en dat is jammer genoeg een hele vernieuwing. Af en toe krijgen we een freelance scenarist die mijn personage wat zachter maakt, er een beetje suiker bijdoet ‘omdat ze toch een vrouw is’. Maar dan zeg ik tegen hem: ‘Doe maar gewoon alsof ik een man ben, ik zorg voor de rest.’

Cold Case is niet gewelddadig, maar de verhalen zijn toch behoorlijk hard. Heb je daar soms last mee?

Morris: Wel, ik heb gisteren achttien uur lang gewerkt aan een aflevering over kinderverkrachters en na een tijdje kon ik de horror nauwelijks nog aan. De rit naar huis heb ik echt wel nodig om bij te komen; ik zet zelfs niet eens muziek op. Vorig jaar woonde ik op een uur van de studio. Nu woon ik dichter, maar na een moeilijke dag rij ik speciaal nog een eindje rond.

Het zou dus geen job zijn voor jou?

Morris: Neen, het enige wat ik nog zou overwegen, is privé-detective. Foto’s nemen van mensen die overspel plegen, dat lijkt me nog leuk. Hoewel: dan zou ik me slecht voelen over alle levens die ik zou verwoesten. (lacht)

De Grootste Belg Marc Reynebeau verdedigt Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen (20.45 – Canvas) UC Undercover Amerikaanse serie over een groepje agenten dat gespecialiseerd is in undercoverwerk. De reeks ging maar één seizoen mee (23.10 – Kanaaltwee).

Red Ball Express ** Budd Boetticher, VS 1952. De titel is een verwijzing naar de grootscheepse logistieke operatie die tijdens WO2 door de Amerikanen in Europa opgezet werd om de oprukkende tanks van Generaal George Patton van benzine te voorzien. Een van de soldaten is Sidney Poitier, een man die vindt dat hij slachtoffer is van raciale vooroordelen. Boetticher, vooral bekend als regisseur van invloedrijke B-westerns, regisseert alert (14.35 – BBC 2) Lawn Dogs ** John Duigan, GB 1997. Intrigerend en donker satirisch sprookje met Lynch-achtige trekjes over de vriendschap tussen een slim 10-jarig meisje met hypocriete ouders en Trent (Sam Rockwell), een bittere zonderling die in een trailer in het bos woont en zijn brood verdient door de gazons te maaien in Camelot Garden, een steriele, volledig van de buitenwereld afgeschermde residentiële woonwijk. Bekroond met de grote prijs op het Brusselse festival van de fantastische film. (00.35 – BBC 1)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content