Met zijn recentste roman, Mr. B. Gone, toont horrormeester Clive Barker zich alweer een multimediaal vernieuwer. Naast veelvuldig auteur mag Barker zich ook een berucht filmmaker, beeldend kunstenaar én bedenker van computergames, comics en macabere action figures noemen – voor McFarlane Toys ontwierp hij de Tortured Souls, een set van zes sm-figuurtjes, elk vergezeld van een hoofdstuk uit de gelijknamige novelle . Die veelzijdigheid kenmerkt ook de promotiecampagne rond zijn jongste literaire worp. Op Barkers MySpace-pagina vind je zelfs een videotrailer, een nieuwe trend in boekenland en niet alleen een uiting van zijn visuele aanpak, maar ook het bewijs dat Clive Barker evenzeer een ‘merk’ is.
Het minste dat je van Barker kan zeggen, is dat hij een opvallende en zelfs grootsprakerige figuur is. Hij gaat er bijvoorbeeld prat op een schoolgenoot van John Lennon geweest te zijn – een nogal twijfelachtige claim aangezien de Beatle twaalf jaar ouder was. In 2003 ontving hij The Davidson/Valentini Award voor zijn openlijke homoseksualiteit en het promoten van de belangen van de holebi-gemeenschap in de VS.
Barker debuteerde als auteur in 1984 met het eerste deel van de zesdelige reeks novelles Books of Blood. Door horror met fantasy te vermengen, creëerde hij meteen een eigen stijl. Sindsdien spelen de meeste van zijn verhalen zich af in een alledaagse omgeving die met een parallelle, bovennatuurlijke wereld botst. Een van de novelles, The Forbidden, werd in 1992 tot de slasher film Candyman bewerkt.
Zijn eerste roman was The Damnation Game (1985), het verhaal van een ex-bokser die als bodyguard voor een van de rijkste mannen van Europa gaat werken en niet beseft dat hij zijn ziel aan de duivel heeft verkocht. Het Faustthema en de interventie van duivels op aarde keren vaak terug in Barkers werk. Dat is niet anders in The Hellbound Heart, in 1987 door Barker zelf verfilmd als Hellraiser met de legendarische horror-creatuur Pinhead als ultieme slechterik. Daarin opent de seksueel onverzadigbare Frank een soort doos van Pandora vol sadomasochistische lusten. Uiteraard niet zonder daarvoor een prijs te betalen.
Ook in Mr. B. Gone (nogal knullig vertaald als Meneer Wegwezen) opent Barker de poorten van de hel, even gedetailleerd als altijd, maar wel minder goor uitgewerkt en vooral doorspekt met zwarte humor. Zo begint het boek al erg gevat: de demon Mr. B. – voluit Jababok Botch – is niet zomaar hoofdpersonage en verteller van het boek. Hij is het boek. En hij smeekt de lezer op de openingspagina’s om het boek te verbranden, zodat hij terug naar de hel kan. Het leven als boek mag B. dan niet bevallen, zijn verhaal kon ons wél bekoren.
‘MENEER WEGWEZEN’ is net verschenen bij Luitingh Fantasy.
Jeroen Bert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier