Welke muzikanten brachten een debuutplaat uit in 2000?

Zoals u hiernaast kunt lezen, bracht Das Pop in de herfst van 2000 het langverwachte debuutalbum I Love uit. Naar aanleiding daarvan vroegen we ons af welke groepen of muzikanten nog voor het eerst met hun werk naar buiten kwamen in dat gezegende jaar. In België was Das Pop niet de enige ex-winnaar van Humo’s Rock Rally die een plaat liet verschijnen: ook Novastar, dat in 1996 won, kwam met een zelfgetitelde eersteling op de proppen, die in de lente van 2000 in de winkel lag en voorafgegaan werd door de hit Wrong. De grootste hit uit de Lage Landen kwam echter van een debuterend groepje uit Nederland, Krezip: dat bracht Nothing Less uit in 2000 met daarop I Would Stay, een song die in Vlaanderen negen weken lang op 1 stond. In tegenstelling tot wat de titel beloofde, is Krezip niet gebleven: vorig jaar ging de band uit elkaar.

Wel nog altijd samen, tot spijt van wie het benijdt, zijn Chris Martin en zijn kompanen, die in de zomer van 2000 Parachutes uitbrachten. De plaat zou in 2002 een Grammy krijgen voor ‘Best Alternative Album’ – wellicht ook de laatste keer dat Coldplay nog alternatief genoemd kon worden. Iets alternatiever dan Coldplay en zeker veel productiever is Ryan Adams. De Canadese singer-songwriter, voorheen deel van de groep Whiskeytown, bracht op 5 september zijn solodebuut Heartbreakers uit, een plaat die in nauwelijks twee weken tijd werd ingeblikt. Sindsdien heeft Adams nog een slordige twintig albums en ep’s opgenomen.

2000 bleek tot slot ook een uitstekend jaar voor vrouwelijke artiesten. Het Britse danceduo Goldfrapp, met de betoverende Allison Goldfrapp als frontdame, bracht op 11 september 2000 Felt Mountain uit, Nelly Furtado kwam anderhalve maand later met Whoa, Nelly! op de proppen, met daarop de hits I’m like a Bird en Turn Off the Light. Ook P! NK verscheen op het toneel, met Can’t Take Me Home, al zou die haar debuut zelf misschien een paar jaar later situeren: P! NK heeft in interviews vaak laten weten dat de richting waarin platenmaatschappij en producers haar ten tijde van Can’t Take Me Home duwden – die van poppy sekssymbool – haar allerminst beviel en dat ze pas met opvolger M!ssundaztood echt een eigen smoel kreeg.

De antwoorden vindt u op KNACKFOCUS.BE

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content