Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Stadssymfonie – Leo Blokhuis portretteert in zijn nieuwe en uitstekende boek ‘City to City’ de belangrijkste steden uit de popgeschiedenis.

Leo Blokhuis, Ambo/Anthos, 192 blz., euro24,95

‘Ik kan nauwelijks zeggen hoe gelukkig ik van muziek word’, zo zei de Nederlandse popkenner Leo Blokhuis onlangs in het Nederlandse radioprogramma Dit is de Dag. Dat hij dat gevoel niet onder woorden kan brengen, is niet erg, want het geluk van Blokhuis blijkt maar al te goed uit de boeken die hij schrijft. De man mag bij ons dan redelijk onbekend zijn, bij onze Noorderburen is Blokhuis sinds decennia een van de meest gerespecteerde en bevraagde experts. Hij maakte naam als producer van de legendarische 2MeterSessies – een muzikale reeks op de VPRO waar allerlei groepen een akoestische set kwamen spelen – en werkte daarna mee aan een resem radio- en tv-programma’s, zoals Popquiz A Gogo, een show die helemaal rond trivia uit de pop-geschiedenis draait.

Naast zijn werk als radio- en tv-maker schrijft Blokhuis ook nog af en toe een boek, waarin hij aan de hand van lijstjes en anekdotes het verhaal van de populaire muziek uit de doeken doet. Na Grijsgedraaid, Klein ABC van de popmuziek en Het Plaatjesboek ligt nu zijn vierde werk in de winkel, City to City, en daarin draait alles rond de belangrijkste steden uit de rock- en popgeschiedenis. Blokhuis neemt telkens één jaartal, verbindt daar een stad mee en springt zo door de afgelopen decennia. Hij trekt naar Memphis om het verhaal te doen van hoe Elvis er in 1953 door Sam Phillips ontdekt werd, laat zien hoe in het New Orleans van 1955 de rock-‘n-roll werd uitgevonden en vertelt hoe de Merseybeat in 1963 vanuit Liverpool de wereld veroverde.

De stukjes waarin Blokhuis overloopt wat er in het bewuste jaar nog allemaal gebeurd is, zijn nogal overbodig, en het hoofdstuk over het Den Haag van 1969 – waar bands als Golden Earring en Shocking Blue boven de doopvont werden gehouden – valt een beetje licht uit in vergelijking met de andere hoofdstukken. Maar voor het overige biedt City to City de muziekfan een zeer aangename inleiding tot de wereld van pop en rock, vol leuke weetjes en interessante inzichten. Overigens behandelt Blokhuis hier maar de helft van de popgeschiedenis, want uit plaatsgebrek houdt hij er al begin jaren 70 mee op. De rest ‘zal dan voor een volgende City to City zijn’, schrijft hij in de inleiding. Kijk, dat maakt óns dan weer gelukkig.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content