CIJFERS LIEGEN NIET

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘T here are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics’, zo zou de Britse premier Benjamin Disraeli ooit gezegd hebben. Ruim honderddertig jaar na ’s mans dood probeert vtm het tegendeel te bewijzen met Cijfers Liegen Niet, een nieuwe talkshow waarin allerhande ‘verrassende cijfers’ over maatschappelijke fenomenen het uitgangspunt moeten vormen voor ‘boeiende gesprekken’ met mensen achter de statistieken. We zetten het voorlopig allemaal nog even tussen aanhalingstekens, want hoe goed de bedoelingen van de makers vooraf misschien ook waren, in de eerste aflevering kwamen die er toch niet helemaal uit.

Laten we maar beginnen met de cijfers zelf, die weliswaar niet logen, maar toch ook allerminst wereldschokkend waren. Uit de eerste aflevering hebben we bijvoorbeeld geleerd dat er in Vlaanderen nogal wat obese jongeren rondlopen en dat Facebook vaak gebruikt wordt om opnieuw contact te zoeken met een ex-lief, twee bevindingen waarvan we niet meteen achterovervielen. Al moeten we toegeven dat we even opkeken toen presentatrice Francesca Vanthielen wist te melden dat de redactie na een onderzoek had ontdekt dat één op de drie Vlamingen via Facebook ontrouw is aan zijn partner; een wel ontstellend hoog cijfer, aangezien nog maar de helft van de Vlamingen überhaupt een account heeft op de sociaalnetwerksite.

Nu goed, cijfers op zich zeggen weinig en krijgen maar betekenis als ze geduid worden, maar net op dat vlak liep het spaak in Cijfers Liegen Niet. Voor het item over obesitas onder jongeren had men een vijftal tieners naar de studio uitgenodigd die in de afgelopen weken en maanden de strijd met hun overgewicht waren aangegaan. Uit de gesprekken die Vanthielen met hen voerde, kwamen we eerlijk gezegd weinig meer te weten dan hun leeftijd en het aantal kilo’s dat ze ondertussen zijn kwijtgespeeld. Aan cijfers dus geen gebrek, maar voor een boeiend gesprek moet het toch net iets dieper snijden.

Ook om uitleg te geven bij de schijnbare ontrouwepidemie op Facebook, hadden de makers twee ervaringsdeskundigen laten overkomen: een man en een vrouw die lang geleden een koppel waren geweest, daarna elk een eigen weg waren ingeslagen en elkaar zoveel jaren en mislukte huwelijken en vervlogen liefdes later via Facebook hadden teruggevonden. Het zal allemaal wel hartverwarmend zijn voor die mensen zelf, maar als kijker hadden wij er toch geen boodschap aan. We onthouden vooral dat het gesprek tussen Vanthielen en het koppel eindeloos leek te duren – helaas hadden we geen chronometer bij de hand, we hadden u hier graag de exacte lengte meegegeven. U zult het dus moeten doen met een ander cijfer dat na afloop in ons hoofd bleef hangen: vijf op tien.Elke woensdag, vtm Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

STEFAAN WERBROUCK

‘CIJFERS KRIJGEN MAAR BETEKENIS ALS ZE GEDUID WORDEN, EN NET OP DAT VLAK LIEP HET SPAAK IN ‘CIJFERS LIEGEN NIET’.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content