Laatste werk: La posta in gioco (1988)

26 januari 2008 in Los Angeles

Leeftijd bij overlijden: 49 jaar

Acteur

Kind zijn van een filmster is niet makkelijk – zeker niet als je de ongewenste zoon van een scheefpoeper bent, verwekt bij een labiele moeder. Christian, Marlon Brando’s oudste zoon, had alles om te ontsporen: ouders die uiteengingen toen hij vijf maanden oud was, geld in overvloed én Michael Jackson als klasgenoot. Eigenlijk liep het vóór zijn geboorte al mis. Marlon Brando versierde op een of andere filmset de Brits-Indische B-actrice Anna Kashfi. Hun affaire mondde uiteindelijk uit in een huwelijk, volgens Brando ‘niet uit liefde, maar louter omdat ze zwanger was’. Hun ongelukje, Christian, werd geboren op moederdag 1958. Niet dat zoiets een moeder-zoonband schiep. ‘Op een dag liet Anna baby Christian zomaar achter in de auto, om Marlon op zijn gezicht te slaan aan zijn bureau. Ze kon ontzettend kwaad worden. Als de familie Brando ruzie had, vlogen de brokken eraf’, getuigt een anonieme bron in een onofficiële biografie.

Echte voorbeeldouders had kleine Christian: Marlon neukte in het rond, Anna zat aan de drank en de drugs. In 1959 scheidden de twee, het begin van een bitsige hoederechtstrijd die dik vijftien jaar zou duren. Het dieptepunt: in 1972 liet Anna haar zoon kidnappen door een bevriende bende. Omdat ze hen geen losgeld wilde betalen, ontvoerden die bandieten Christian – toen veertien – echter naar Mexico. Papa Marlon, die op dat moment Maria Schneider anaal verkrachtte op de set van Last Tango in Paris, schakelde meteen privédetectives in om de puber weer naar Hollywood te halen. Anna werd kort erna veroordeeld voor kindermishandeling en verloor het hoederecht. Die beslissing fnuikte Kashfi’s filmcarrière, maar ook Christians privéleven.

Marlon was op zijn zachtst gezegd een afwezige vader. Aangezien Christian moest pendelden tussen Hollywood en Tetiaroa – Brando’s privé-eiland bij Tahiti – had de adolescent meer airmiles dan quality time met zijn pa. Op school begon hij lustig met lsd en alcohol te experimenteren, om nadien recht in zijn ongeluk te lopen. Smid, barman, hovenier, schipper, moordenaar, gevangene, acteur: elke carrièrewending werd een misstap. Ook in de liefde faalde Christian, net als zijn vader. Zijn eerste vrouw Mary had na zes jaar huwelijk genoeg van het leven met een alcoholicus, rokkenjager en agressieveling. Zijn tweede partner Deborah Presley – de zelfverklaarde dochter van Elvis – vroeg al na acht maanden de scheiding aan. Zij verweet hem huiselijk geweld én poging tot moord.

Vereenzaamd keerde hij terug naar het huis van zijn vader op Mulholand Drive – al was dat allesbehalve ideaal. ‘Onze gezinssamenstelling veranderde constant’, aldus Christian. ‘Als ik aan de ontbijttafel zat, moest ik geregeld vragen: wie bent u eigenlijk? Er bleven maar nieuwe stiefbroers en -zussen opduiken die ik nog nooit gezien had.’ De negen kinderen die Marlon Brando op verplaatsing verwekte, waren allemaal jonger dan Christian. Logisch dus dat hij de vaderrol op zich nam. Bij gebrek aan goed voorbeeld, liep dat echter fout – vooral dan met zijn halfzus Cheyenne en haar lief Dag Drollet. Omdat Christian wist dat Drollet de zwangere Cheyenne soms sloeg, stookte hij op een dronken avond ruzie. De discussie escaleerde en Drollet werd – al dan niet per ongeluk – dodelijk getroffen door een kogel.

Christian kreeg vijf jaar cel. Een maand na de ‘moord’ beviel Cheyenne van een zoon, Tuki, die later model én weeskind werd: de labiele mama verloor het hoederecht en pleegde op haar 25e zelfmoord. Marlon noch Christian was aanwezig op de begrafenis. Christian verloor in 2004 op zijn beurt zijn beroemde vader en stierf vier jaar later zelf aan een longontsteking. Verrassing aan diens sterfbed trouwens, want daar dook plots zijn moeder weer op. Een geldkwestie, zo bleek, want ze eiste na zijn dood bij de rechtbank meteen een schadevergoeding van het ziekenhuis. Nu had Anna Kashfi met haar sleazy biografie Brando for Breakfast (1979) wel aardig verdiend, maar dat geld was blijkbaar opgesoupeerd. Volgens de laatste berichten woont Kashfi op een camping. Ze is een verpauperde kuisvrouw, die – uit zuinigheidsoverwegingen – in haar mobilhome nooit het licht aansteekt.

THIJS DEMEULEMEESTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content