Charlotte for ever (et depuis toujours)

Charlotte, 12

Charlotte Gainsbourg moet nog 46 worden maar is al sinds het midden van de jaren tachtig een publiek figuur. Een reconstructie in negen films en een videoclip.

Charlotte, 12

Het bleef niet zonder gevolgen, de dochter van provocateur-chansonnier Serge Gainsbourg zijn. In 1984 zingen ze samen de oorwurm Lemon Incest. In de videoclip liggen ze samen in bed: vader met alleen maar een jeans aan, dochter in slip. Datzelfde jaar debuteert ze in de film Paroles et musique.

Charlotte, 13

Met een hoofd vol acné speelt ze de hoofdrol in L’effrontée (1985), een mooie coming of age van Claude Miller. Vader Serge huilt tranen met tuiten wanneer ze de César voor meest beloftevolle actrice wint. Drie jaar later speelt ze ook de hoofdrol in Millers La petite voleuse.

Charlotte, 20

Speelt in Amoureuse (1992) met kortgeknipt haar een femme enfant die met twee minnaars vrijt en zwanger wordt. De regisseur is haar stiefvader Jacques Doillon. Met tegenspeler Yvan Attal vormt ze sindsdien een koppel. Ze maakten samen drie kinderen en vier films.

Charlotte, 22

The Cement Garden (1993) confronteert haar opnieuw met het thema incest. Oom Andrew Birkin regisseerde de verfilming van de debuutroman van Ian McEwan over de liefde tussen broer en zus.

Charlotte, 31

Tijd om zich ook eens aan een Amerikaans avontuur te wagen. Ze speelt aan de zijde van Sean Penn en Benicio del Toro in 21 Grams (2013) van Alejandro González Iñárritu.

Charlotte, 35

Beschouwt 5:55 als haar echte debuutplaat en verschijnt in The Science of Sleep (2006) van de fantasierijke Michel Gondry.

Charlotte, 36

Speelt een van de vrouwen van Bob Dylan in I’m Not There (2007), een stoutmoedige biopic van Todd Haynes. Volgde nooit een acteeropleiding en werkt sindsdien met een coach.

Charlotte, 37

Wordt de muze en bewaarengel van Lars von Trier. De Deense filmregisseur die de kunst van de provocatie al even goed verstaat als Serge Gainsbourg bekampt een loodzware depressie met het duistere Antichrist (2009). Gainsbourgs personage wordt boosaardig na de dood van haar zoontje, bewerkt haar genitaliën met een schaar en molesteert die van Willem Dafoe.

Charlotte, 42

Is verslaafd geraakt aan veeleisende rollen en aanvaardt de hoofdrol in Nymphomaniac (2013) van alweer Lars von Trier. Dat impliceert blowjobs, masochistische scènes en meer van dat fraais. De echte seks laat ze aan pornoacteurs over.

Charlotte, 45

Krijg nou wat. Kort na haar vijfenveertigste verjaardag, zomer vorig jaar, dook de arthouse queen ineens op in een blockbuster: de bombastische, patriottische sequel Independence Day: Resurgence (2016) van Roland Emmerich.

Charlotte, 46

Ze moet nog 46 worden, maar dat zal ze zijn bij de release van The Snowman, een misdaadfilm van Tomas Alfredson (Let the Right One In, Tinker Tailor Soldier Spy).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content