CHARLIE IS MY DARLING ***

De Stones in betere dagen. CHARLIE IS MY DARLING bevat uniek beeldmateriaal dat veel te lang in de kast heeft gezeten.

Zondag 25/11, 00.00 – BBC 2. Mick Gochanour en Peter Whitehead, GB 1966.

Ervan overtuigd dat It’s All Over Now veel meer over de vijftigjarige Rolling Stones zegt dan pakweg Jumpin’ Jack Flash? Dan is Charlie Is My Darling misschien uw ding, een vroege, pas gerestaureerde documentaire over vier optredens die Keith Richards, Mick Jagger en co. in 1965 in Dublin en Belfast gaven. Deze in vérité-stijl opgenomen roadtrip is nog maar net op dvd uit, als onderdeel van een luxueuze boxset, en werd nog nooit eerder uitgezonden.

The Beatles hadden net succes geoogst met AHard Day’s Night (1964), Stonesmanager Andrew Loog Oldham wilde wel eens weten of zijn goudhaantjes ook op film pakten. Maar Oldham kreeg ruzie met regisseur Peter Whitehead, iemand met de vinger aan de pols van de Londense tegencultuur van de sixties. Uit het beeldmateriaal, ruim zes uur, werd al eens een clip geplukt voor een uitzending van Top of the Pops, maar de documentaire werd nooit officieel uitgebracht. De fascinerende historische beelden bleven meer dan veertig jaar op de plank liggen.

De piepjonge Stones – jonkies van vooraan in de twintig – hadden toen nog maar enkele lp’s uit, waaronder Out of Our Heads, met hun eerste superhit (I Can’t Get No) Satisfaction. In deze docu zit een live-uitvoering – voor een uitzinnig krijsend publiek – van Satisfaction, overigens een van de eerste keren dat die rockklassieker op film werd vastgelegd.

Wat er zo bijzonder is aan deze ruwe mix van concertbeelden (met begeesterende versies van Time Is On My Side en Pain in My Heart), korte interviews en intieme momenten backstage, in de trein of het hotel, is dat hij Jagger, Richards, Brian Jones, Charlie Watts en Bill Wyman nog in al hun onschuld vat, voordat ze mythische supersterren werden. Je ziet Jagger argeloos en halfdronken Elvis Presley of Fats Domino imiteren of samen met Richards sleutelen aan de tekst en muziek van Sittin’ on a Fence, je ziet hen samen Beatlesliedjes spelen of gewoon lanterfanten. En al focust de camera vooral op drummer Watts – vandaar de titel – dé opmerking komt van Jagger: ‘We’ll probably be around for a year, a year and a half. Then it’ll be over.’

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content