CAPRICA – THE COMPLETE SERIES

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

FRAKSHOW – ‘Caprica’, de prequel op ‘Battlestar Galactica’, werd na één seizoen alweer afgevoerd. Dat is een spijtige zaak, zo bewijst de dvd-box.

Universal

Reeks: ***

Extra’s: –

REEKS De ondertitel ‘The complete series’ bij deze box van Caprica is net als bij The Event een eufemisme voor ‘de reeks is voortijdig afgevoerd en het eerste seizoen is meteen ook het enige dat ervan gemaakt is’. Deze spin-off van Battlestar Galactica werd begin 2010 met veel bombarie gelanceerd op de Amerikaanse zender Syfy, maar sloeg nooit echt aan bij het publiek en eind oktober vorig jaar beslisten de tv-bazen om de serie vroegtijdig en met onmiddellijke ingang stop te zetten.

Betekent het weinig eervolle einde ook dat Caprica niet de moeite waard is? Neen: de achttien afleveringen die in deze box zijn opgenomen (waaronder de lange pilootaflevering die vorig jaar al eens op dvd verscheen) mogen dan ongelijk van niveau zijn, op zijn beste momenten brengt de reeks net als Battlestar Galactica superieure sciencefictionsoap. Het soapelement is in deze prequel – het verhaal speelt zich af 58 jaar voor het punt waarop Battlestar Galactica begon – nog een stuk groter dan in de moederserie, omdat de actie veel beperkter is.

Alles draait rond twee families, de Graystones en de Adama’s, die bij het begin van de reeks een geliefde verliezen bij een terroristische aanslag. Computerwetenschapper Daniel Graystone probeert met de hulp van Joseph Adama zijn dochter Zoe weer tot leven te wekken als menselijke robot, en slaagt daar zonder het zelf goed te beseffen ook in. Wat volgt, is een mengeling van de klassieke Battlestar-thema’s – religieus fanatisme, de gevaren van artificiële intelligente en menselijke overmoed… – en de verhalen van de twee families, die gaandeweg in een vete verwikkeld raken.

Het einde komt een beetje geforceerd over, maar wie Battlestar Galactica gezien heeft, weet natuurlijk wel waar het verhaal heen gaat. En de makers – die blijkbaar toch een voorgevoel hadden dat hun serie het niet lang meer zou trekken – sluiten af met een vijf minuten durende montage getiteld The Shape of Things to Come, waarin getoond wordt wat er verder met de belangrijkste personages gebeurt. Zo wordt Caprica finaal toch een waardevolle aanvulling op het Battlestar Galactica-universum, en kun je het afvoeren van de serie niet anders becommentariëren dan met een welgemeende ‘frak’.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 exemplaren van Caprica en 3 van The Event. Zie pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content