CAPOTE
Zondag 7/8, 12.30 – VijfTV. Bennett Miller met Philip Seymour Hoffman, Clifton Collins Jr., Catherine Keener. CDN-VS 2005.
‘De eerste keer dat ik hem zag, dacht ik dat er een spook uit de zon geslenterd kwam’, aldus Truman Capote over zijn eerste ontmoeting met Robert Blake. Hij stond versteld over de gelijkenis tussen de acteur en Perry Smith, een van de moordenaars van de boerenfamilie uit zijn verfilmde non-fictieroman In Cold Blood. Capote zou misschien net hetzelfde ervaren hebben bij Philip Seymour Hoffman, de acteur die hem in deze biopic Oscartriomfantelijk vertolkt.
Toch is het geen biopic in de ordinaire betekenis van het woord. Capote zoomt in op enkele jaren uit het leven van de schrijver annex homoseksueel icoon: de periode van 1959 tot 1964 toen Capote aan In Cold Blood werkte. Dat in New York en Kansas geschreven meesterwerk vestigde zijn literaire reputatie, maar bewerkte ook zijn ondergang.
De wat gedrongen Hoffman – geen familie van – blinkt vooral uit in het vertolken van eigenzinnige of autoritaire figuren. Voorbeelden? Hij speelde de officiële assistent van Lebowski in The Big Lebowski (1998) en een bureaucraat met sadistische seksuele fantasieën in Happiness (1998). Sinds zijn meesterlijke vertolking in Capote heeft Hoffman zijn met Boogie Nights (1997) begonnen reeks van opmerkelijke bijrollen echter meer en meer voor échte hoofdrollen ingeruild.
De inspiratie voor de flamboyante Capote haalde Hoffman uit With Love From Truman, een docu van de broers Maysles. Vooral de dictie en het maniëristische postuur zijn prachtig nagebootst. Toch is deze tragedie meer dan een briljant staaltje van imitatiekunst. Het is een fraaie en absorberende kroniek over aantrekking en verraad én een intrigerend portret van een charmante manipulator en een schrijver die de feiten en zelfs moordenaars bespeelt om aan materiaal voor zijn boek te geraken.
In tegenstelling tot Capote voert theaterbeest Hoffman geen gevecht tegen de wereld om zijn plaats te vinden: sinds Capote schitterde hij in Charlie Wilson’s War (2007) en Doubt (2008). Met het goed ontvangen poëtische drama Jack Goes Boating (2010) tekende hij ook voor zijn regiedebuut. Met nieuw werk van Capote-regisseur Miller, Paul Thomas Anderson en George Clooney ziet zijn filmtoekomst er even zorgeloos uit als tijdens een Martini- time!
(L.J.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier