Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De politie, uw vriendin – ‘Cagney & Lacey’, de reeks uit de jaren 80 rond twee vrouwelijke detectives, is klassieke tv op zijn best.

Reeks: *** Extra’s: *

Reeks. ‘The true beginning’, zo staat te lezen op de dvd-box van Cagney & Lacey. Nogal wiedes zou je denken, want het gaat hier om het eerste seizoen van de politiereeks uit de jaren 80 over twee vrouwelijke detectives. Maar achter die drie woordjes zit een heel verhaal. In de eerste zes afleveringen van de serie werd de rol van Christine Cagney gespeeld door de actrice Meg Foster. De bazen van tv-zender CBS vonden echter dat die er te ‘mannelijk’ en te ‘agressief’ uitzag en waren bang dat de kijkers daarom zouden denken dat ze lesbisch was. Dus besloten ze om Foster na een half dozijn episodes te vervangen door de blonde schoonheid Sharon Gless, kwestie van de seksuele ondertoon af te zwakken. De aflevering waarin Gless haar intrede maakt, wordt daarom beschouwd als ‘het echte begin’ van de reeks.

Het hele verhaal kan nu ontzettend belachelijk klinken, maar het schetst wel goed de sfeer waarin Cagney & Lacey op het scherm kwam in de VS. Een serie rond twee gewone, weinig glamoureuze vrouwen die hun mannetje staan in het politiekorps en heel vrijuit praten over onderwerpen als borstkanker of incest, dat was nooit gezien. De kijkers leken eerst ook niet mee te willen, want na één seizoen werd de reeks al afgevoerd wegens een gebrek aan succes. Een brievencampagne van de fans zorgde er echter voor de CBS op zijn beslissing terugkwam; Cagney & Lacey zou uiteindelijk nog zes seizoenen meegaan en in totaal 36 Emmy-nominaties bijeensprokkelen.

Ruim twintig jaar na dato staat Cagney & Lacey er nog altijd. Als politiereeks is de serie tamelijk conventioneel – in elke aflevering staat één zaak centraal, die op het einde meestal netjes opgelost wordt – maar dat wordt goedgemaakt doordat elke misdaad gelinkt wordt aan een belangrijk maatschappelijk thema. Maar de belangrijkste aantrekkingskracht ligt in de dramatische verhalen rond de twee hoofdrolspeelsters, die samen hun weg moeten zoeken in het mannenbastion van de Amerikaanse politie én in de jungle van metropool New York, waar machismo eveneens de toon aangeeft.

Extra’s. Een korte documentaire over de vernieuwende aspecten van Cagney & Lacey.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content