Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Kibbelende broers en zussen, een dominante moeder en veel, heel veel wijn: dat zijn de ingrediënten van ‘Brothers and Sisters’.

Brothers and Sisters

Seizoen 1

Reeks: **Extra’s: **

Reeks. Brothers and Sisters doet bij aanvang een beetje aan Six Feet Under denken. Net als in die dramareeks wordt ook hier een gezin – de Walkers in dit geval – in de eerste aflevering geconfronteerd met de dood van de ‘pater familias’ en de chaos die daarvan het gevolg is. Alleen zijn de repercussies bij Brothers and Sisters nog net iets groter. Al snel blijkt dat William Walker er niet alleen decennialang een maîtresse op na hield, maar ook dat hij vlak voor zijn dood het familiebedrijf Ojai 15 miljoen dollar lichter heeft gemaakt. En dus moeten de broers enzussen Walker samenspannen om Ojai van het faillissement te redden en om hun moeder (gespeeld door Sally Field) een zenuwinzinking te besparen. Niet verwonderlijk dus dat er elkeaflevering wel een paar flessen wijn gekraakt worden tijdens de spoedbijeenkomsten van de familie.

Om echt in de voetsporen van Six Feet Underte treden, ontbreekt het Brothers and Sisters (dat hier heel even op Vijftv te zien was) aan de nodige weerhaakjes. De cast is zo samengesteld dat geen enkele groep kijkers in de kou blijft staan – behalve de zwarte medemens dan, want die is in geen mijlen te bekennen. De liefdesperikelen van de personages zijn vaak nogal melig en de pogingen om wat humor in de scenario’s te stoppen (vooral via moederkloek Nora, die zich graag met het leven van haar kinderen bemoeit) zijn niet altijd even gelukkig. Brothers and Sisters probeert ook een en ander te zeggen over de verdeeldheid in de VS onder Bush (een van de zusjes, gespeeld door Calista ‘Ally McBeal’ Flockhart, is een volbloed Republikein, terwijl de rest van de familie overtuigde Democraten zijn), maar die politieke laag raakt veel te vaak onder de soapverhaaltjes bedolven. Pas als Rob Lowe halverwege het seizoen zijn opwachting maakt als senator Robert McCallister – een soort Republikeinse versie van Sam Seaborn, het personage dat Lowe zo geweldig neerzette in The West Wing – krijgt dat aspect wat body, en dat is geen moment te vroeg. Kortom: Brothers and Sisters is een dramareeks waaraan je je nooit ergert, maar die je veel te zelden meesleept.

Extra’s. Bloopers, een commentaartrackbij de laatste aflevering en enkele korte docu’s. De meest opvallende extra is echter State of the Parties, een aflevering die in de VS nooit het scherm haalde.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content