BREAKFAST ON PLUTO **

CILLIAN MURPHY in 'BREAKFAST ON PLUTO'. De zegen der travestie.

Zaterdag 23/10, 23.40 – Canvas. Neil Jordan met Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga. IRL 2005.

Hoe rijm je de Ierse Troubles, liefde in soutane, glamrockglitter, het katholieke keurslijf en de zoektocht van een campy travestiet naar liefde, geluk en vooral zijn moeder? Niet door er een huilerig of sentimenteel spelletje van te maken, maar wel door ze in een frivool, schelms en teder sprookje te gieten zoals Neil Jordan dat aanstekelijk doet in Breakfast on Pluto.

Travestietenrollen blijken een zege voor een acteurscarrière. Vraag maar aan Tony Curtis in Some Like It Hot of Terence Stamp in The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Wat Cillian Murphy in deze aan The Crying Game verwante fabel doet, is net zo verbluffend. Ken Loachfans kennen de Ierse acteur met hoge jukbeenderen ongetwijfeld van The Wind That Shakes the Barley (2006), maar een jaar eerder schitterde hij al als Kitten, een eeuwig optimistische en grillige homoseksueel in een jurk die in de jaren 70 vanuit Ierland naar Londen trekt op zoek naar zijn moeder.

Net als voor The Butcher Boy baseert Neil Jordan zich voor deze even grimmige als uitbundige tragikomedie op een boek van Patrick McCabe, samen met Roddy Doyle een van Ierlands meest succesvolle moderne schrijvers. Die romanachtergrond verloochent Jordan niet, want Breakfast on Pluto is episodisch gestructureerd rond 36 hoofdstukjes.

Van pratende roodborstjes en een clipachtige scène met leer en parfumspray over bomaanslagen en terrorisme tot rollen voor Brian Ferry en Virgin Pruneszanger Gavin Friday: Jordan rijgt het allemaal wervelend aan elkaar. Op een soundtrack met The Rubettes, Buffalo Springfield en T. Rex zorgt hij voor een bruisend portret van een romantische, rebelse travestiet die zijn ziel en onschuld probeert te behouden in een door de machocultuur gedomineerde wereld.

Dat Murphy het niet alleen van zijn charisma moet hebben, merk je aan zijn rollen – meestal als slechterik – in Hollywoodfilms als Batman Begins, Sunshine of Inception. Ondertussen heeft hij de opnames achter de rug van Hippie Hippie Shake, een biopic over Richard Neville, een van de iconen van de tegencultuur van de sixties. Binnenkort begint Murphy aan At Swim-Two-Birds, een metafictie waarvan de cast – met lads als Michael Fassbender, Jonathan Rhys Meyers en Colin Farrell – leest als een who’s who van de Ierse acteursgilde.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content