Wat

Blackboard Jungle op televisie, oftewel: onderwijs is hel, al weren de leraren zich fel.

Wie

20th Century Fox en David E. Kelly Productions produceren, Fox Network brengt de reeks in de VS op de buis. David E. Kelly is een vleesgeworden Amerikaanse Droom: de man was een succesvol advocaat, tot hij van job wisselde, één script op het grote scherm kreeg ( One From the Hip) en dankzij zijn juridische achtergrond via L.A. Law televisieland innam. Hij vond legal drama opnieuw uit met Ally McBeal en The Practice, start in september Girls Club en is in het echte leven de wederhelft van Michelle Pfeiffer.

Kelly laat zich schrijvend bijstaan door Kerry Lenhart en John J. Sakmar en heeft ondertussen al een 20-tal regisseurs de revue laten passeren, onder wie Jack Bender (die een aantal afleveringen van Alias en zelfs eentje van The Sopranos draaide) en acteur Mark Harmon. Zijn rechterhanden als executive producers zijn Jonathan Pontell en Mike Listo, tevens oudgedienden van Ally McBeal.

Waarover

De reeks volgt een tiental leden van het administratief en onderwijzend personeel van een public school in Boston, Massachussetts: het bikkelharde schoolhoofd, zijn loyale vice-schoolhoofd, een idealistische sociologielerares, een krankzinnige leraar aardrijkskunde, een geschiedenisleraar die zijn scholieren het volkslied laat zingen, enz. Winslow High School is verre van een ‘normale’ school, elke dag is een gevecht om respect, waardigheid en gezondheid van geest. Tussen een jeugd die geobsedeerd is door seks en geweld en een great society als die van de VS, staat een goedbedoelend korps van leraren.

Hoe

Dialogen als ‘I got hit with a breast implant and suddenly I’m a racist?’ of een hysterische lerares die op het bord ‘Gone to Kill Myself. Hope You’re Happy’ schrijft, geven de toon aan van een opgeklopt schooldrama, waarin de klas een plaats is tussen thuis, hemel en hel.

Bij de acteurs zijn bekende gezichten zoals die van Anthony Heald (die de reptielachtige Dr. Chilton speelde in The Silence of the Lambs) en de pas in het tweede seizoen aantredende Michael Rapaport ( Cop Land, Deep Blue Sea). De reeks ging van start in oktober 2000, heeft 21 à 22 afleveringen per seizoen en begint op 21 oktober aan zijn derde lessenpakket.

Waarom

Scherp schrijf- en acteerwerk houden de kijker alvast even in de greep, zeker omdat de show zich niet echt met onderwijs of eindtermen, maar met het melodrama in en uit de klas bezig houdt.

Acteur Fyvush Finkel is als de aartsconservatieve Harvey Lipschitz – de naam alleen al -de leraar you love to hate, één en al minachting en reactionaire kritiek.

Een recensente schreef (ernstig) over de serie: ‘a neo-conservationist critique of the rights revolution’, een andere: ‘amazingly believable’.

Waarom niet

Kelly lijkt wel alle zonden van het de Amerikaanse public schools in één serie te hebben geperst. De plots zijn zo van onder kranten- headlines gelicht, waardoor de reeks dan weer het (voorspelbare) verwijt van ‘onrealistisch’ krijgt. De knettergekke leraar Harry Senate zwaait in de klas bijvoorbeeld met een geweer, kust een studente en richt een suïcideclubje op. Dat draait echter niet op ontslag uit, terwijl een andere leraar voor een bagatel de laan uitvliegt.

Hebben we de laatste jaren nog niet genoeg van Kelly weirde personages over ons heen gehad?

De reeks leed na één seizoen aan een acuut gebrek aan ideeën. Het tweede seizoen werd op heel wat lauwere reacties onthaald, ondanks een opening waarin op een naaktscène in de douche een les over masturbatie volgt.

Watch out

Als de meisjes wordt gevraagd beha’s te dragen uit respect voor het vaderland, hangen ze die ostentatief aan de kapstok. ‘I didn’t know they were Communist sluts’, reageert Harry Senate.

Boston Public verkeert ook een tijdlang in de ban van een hand, die door een leerling ter dissectie naar de klas wordt meegebracht. Als de twee leraren een bezoekje brengen aan zijn moeder, blijkt die warempel een hand te missen.

Wanneer

In het najaar op Kanaal2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content