Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Nieuwe man in het zwart-Hoe zou de nieuwe man zich gedragen in een film noir? ‘Bored to Death’ geeft het antwoord.

Reeks: *** Extra’s: ** (Warner Home Video)

Reeks. Een komische reeks maken en die de titel Bored to Death meegeven, daar moet je ‘cojones the size of melones’ voor hebben. En toch lijkt Jonathan Ames, de schrijver en bedenker van deze HBO-reeks, niet echt over te lopen van het zelfvertrouwen. Zijn alter ego in de serie, een auteur die ook de naam Jonathan Ames draagt, worstelt in ieder geval met een knoert van een writer’s block en een laag zelfbeeld.

Nadat zijn vriendin hem verlaten heeft omdat hij het drinken en marihuana roken niet kan laten, vindt Ames bij het opruimen van zijn flat een boek van Raymond Chandler. Hij besluit om parttime privédetective te worden en via een zoekertje online vindt hij al snel een ‘damsel in distress’ en de bijbehorende eerste zaak. Dat is het startschot voor acht afleveringen met mysteries rond bedrogen echtgenotes, Russische maffiosi en – euhm – verdwenen skateboards.

Als mensen hulp komen vragen om hun leven weer op de rails te krijgen, begint Ames (gespeeld door Wes Andersonhabitué Jason Schwartzman) steevast eerst te klagen over hoe zijn eigen leven in duigen is gevallen sinds zijn vriendin hem liet staan. De queesten die hij onderneemt, lijken dan ook in de eerste plaats bedoeld om zijn eigen trauma’s te verwerken. Zijn al even neurotische vrienden, een seksueel gefrustreerde stripauteur en een uitgever die in contact wil komen met zijn vrouwelijke kant om een nieuw lezerspubliek aan te boren, helpen hem daar dan ook graag bij.

Mocht Philip Marlowe Jonathan bezig zien, dan verkocht hij hem wellicht een stevige trap onder de kont. Maar dat is ook de charme van Bored to Death: de reeks is deels een parodie op alle clichés uit het noirgenre, deels een geïnspireerde satire over ‘de nieuwe man’, die vooral met zijn eigen gevoelens bezig is. Het is even wennen aan de onderkoelde humor en de schijnbaar banale dialogen, maar na een paar afleveringen maakt Bored to Death zijn naam allerminst waar.

Extra’s. Gewiste scènes, making of en audiocommentaar.

Win 5 exemplaren van Bored to Death – Seizoen 1. Zie pagina 6.

Trakteert op KNACKFOCUS.BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content