Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De schreeuw van De Leeuw – Nederlands tv-icoon Paul de Leeuw windt zich in ‘Boos op de Lucht’ op, over wat hij op het Nederlandse tv-scherm ziet én over zijn eigen belevenissen in tv-land.

Paul de Leeuw, Uitgeverij Thomas Rap, 245 blz., euro12,90

De Nederlandse tv-maker Paul de Leeuw vierde de afgelopen maanden al uitgebreid dat hij precies een kwarteeuw in het vak zit. Hij kreeg onder meer een speciaal tweedelig verjaardagsfeest, waarin de Nederlandse tv-kijkers De Leeuws meest legendarische bijdrage van de afgelopen 25 jaar mochten kiezen, en er kwam ook een vierdelige dvd-box met een overzicht van zijn carrière uit. Het is logisch dat de man zo in de bloemetjes gezet wordt, want hij staat in Nederland zowat op het toppunt van zijn populariteit. Zijn losgeslagen talkshow Mooi! Weer De Leeuw – dé inspiratiebron van Debby & Nancy – was jarenlang een van de meest bekeken programma’s op de Nederlandse publieke zenders en zorgde geregeld voor een Huis van Wantrouwen-achtige hype. Eind mei zette Paul de Leeuw er na vier seizoenen een punt achter en in het najaar komt hij met een nieuwe show, die als voorlopige titel Lieve Paul draagt. Aangezien De Leeuw enkele weken geleden in een lezerspoll van tijdschrift HP/De Tijd tot populairste tv-persoonlijkheid van Nederland werd uitgeroepen, zal dat programma ook wel aanslaan.

De Leeuw is voor het grootste deel van zijn carrière aan de omroep VARA verbonden geweest, en voor het ledentijdschrift van die zender schreef hij de afgelopen jaren ook een column over zijn leven op tv en over wat hij zelf dagelijks op het scherm zag passeren. In Boos op de Lucht is een selectie daarvan nu verzameld. Zoals de titel aangeeft, zit De Leeuw zich vaak te ergeren als hij televisie kijkt, zij het nu over de groeiende platvloersheid op de zenders of de opmars van reality. Het probleem is echter dat veel van de programma’s, presentatoren of tv-sterren waarover De Leeuw het heeft in Vlaanderen nauwelijks een belletje doen rinkelen. Tijdens het lezen van Boos op de Lucht wordt het je echt wel duidelijk dat we sinds de komst van vtm op tv-gebied helemaal uit elkaar zijn gedreven.

Gelukkig besteedt De Leeuw een hoop van zijn columns aan zijn eigen belevenissen in tv-land, en voor wie hem daar een beetje gevolgd heeft, zijn die vaak heel interessant. Over PaPaul – een satirische realitysoap waarvoor De Leeuw een zilveren Nipkowschijf, de hoogste televisieprijs in Nederland – kreeg, schrijft hij bijvoorbeeld: ‘Er waren maar twee personen die het programma niet zagen zitten. De ene persoon zag het programma sowieso niet, maar die is inmiddels ontslagen als VARA’s media-directeur. En de andere persoon was ikzelf.’

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content