Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

POES POES POES! – ‘Book Burning’ – het eerste wapenfeit van theatermaker Pieter De Buysser en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck – is een grappige, rakende én onheilspellende monoloog… verteld door een kat.

Pieter De Buysser en Hans Op de Beeck

Reist momenteel door Europa en is vanaf volgend seizoen opnieuw in België te zien.

margaritaproduction.be

‘Ik zou in Hans’ werk willen wonen’, vertrouwde De Buysser ons onlangs toe. Book Burning vervult die droom. Meer dan anderhalf uur ‘woont’ De Buysser in Op de Beecks magistrale decor. Dat bestaat uit een nachtzwarte, houten koffer (denk aan een typische schatkist) die tijdens de voorstelling door De Buysser wordt uitgeklapt en transformeert tot een wonderlijk amalgaam van exquis belichte stillevens (van een werkkamer tot een melancholisch sneeuwlandschap of een verlaten autosnelweg, alle in zachte grijstinten). Op de Beecks melancholische beelden vormen als toverachtig, verlaten ‘poppenhuis’ de ideale omgeving voor De Buyssers vertelling.

Die vertelling – een fabel – is tegelijkertijd een maatschappijkritisch pamflet en een warm verhaal over een vader-dochterrelatie (en hun poes). Die poes – Schrödinger genaamd – maakt de volwassenwording van papa’s oogappel mee en ziet hoe het meisje uitgroeit tot een idealistische ‘indignado’. Zij trekt met haar koffer (en kat) de wereld in, houdt halt op marktpleinen en vertelt er verhalen over afgebrande bibliotheken en het noodzakelijk kwaad dat kennis is. Als de dode poes Schrödinger vertelt De Buysser het verhaal. De hele historie is doordrenkt van verwijzingen naar mythologische en wetenschappelijke figuren en verhalen. Dit lijkt complex, maar het verhaal is zo helder en ingenieus gecomponeerd dat je moeiteloos kan volgen. Daar zorgt ook De Buyssers flamboyante vertelstijl voor. Hij staat geen minuut stil. Gekleed in een zwart pak en met opvallende lichtbeige enkellaarzen (net poezenpootjes) ‘danst’ hij tussen de koffer en het publiek. Met glanzende ogen en een mimiek die zapt tussen euforie en verslagenheid neemt hij het publiek op sleeptouw. Zijn spel wordt virtuoos aangescherpt door zachte piano- en vioolklanken en een uitgekiende lichtregie.

Zo groeit De Buyssers en Op de Beecks hedendaagse versie van de Wunderkammer uit tot gebalanceerd theater waarin de politiek poëzie wordt en vice versa. Het maakt Book Burning tot een inventief, louterend én revelerend antwoord op elke crisis.

ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content