Vrijdag 16/4, 23.15 – één. Ben Younger met Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Ben Affleck. VS 2000.

In 1987 blikte Oliver Stone met Wall Street zijn virulente aanval op de financiële wereld van New York in. Het vervolg Wall Street 2: Money Never Sleeps is intussen eindelijk ingeblikt en wordt getipt voor Cannes. Zijn studie over corruptie in de beurswereld heeft echter al eerder school gemaakt, ten getuige Boiler Room: Ben Youngers financiële thriller over brokers en gladde New Yorkse beurshaaien.

Het in Wall Street door Michael Douglas vertolkte personage van de cynische corporate raider en meestermanipulator Gordon Gekko is hét rolmodel bij uitstek voor de agressieve jonge zakenlui van een louche makelaarsfirma op Long Island. Ze kijken niet alleen in groep naar een video van Stones thriller alsof het om een voorlichtingsfilm gaat, een van de coachende brokers (Vin Diesel) citeert moeiteloos Gekko’s memorabele diaogen.

Dit wereldje zit vol arrogante jongemannen die zo snel mogelijk miljoenen dollars willen verdienen om een blitse sportwagen te willen kopen en leven volgens het motto ‘ Honour’s in the dollar’. Onze gids is het negentienjarige Joodse groentje Seth, overtuigend vertolkt door Giovanni Ribisi, in een van zijn eerste hoofdrollen.

Boiler Room focust op de gewetensstrijd die Ribisi’s personage ondergaat wanneer hij te weten komt dat zijn loon afkomstig is van het verkopen van valse aandelen aan naïeve kopers. Younger liet zich trouwens ook inspireren door David Mamets Glengarry Glen Ross met zijn spel van bluffen, liegen en bedriegen.

In dat opzicht is dit met stijl, maar niet altijd even scherp geobserveerde morele misdaaddrama meer een studie over de hebzucht van Generation X dan een sterke schets van de tijdsgeest – in tegenstelling tot Stones film, die er kwam net na de fameuze beurscrash van 1987.

U kent Ribisi waarschijnlijk als de corporatieve slechterik achter het hoogtechnologische controlecentrum van Avatar of als Phoebes halfbroer in Friends. Door zijn wat sombere en jongensachtige uiterlijk werd hij lang gecast als de onvoorspelbare, getroebleerde jongeman, maar de laatste jaren kreeg hij meer uiteenlopende rollen in prestigieuze films. In Lost in Translation speelde hij bijvoorbeeld het afwezige liefje van Scarlett Johansson, in Public Enemies de gangster Alvin ‘Creepy Karpis’ Karpowicz. In het najaar zult u hem in The Rum Diary kunnen zien, naar de gelijknamige roman van Hunter S. Thompson.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content