Zaterdag 17/9, 21.10 -VT4. Ridley Scott met Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Stron. VS 2008.

Dat Sir Ridley Scott nog altijd meer een virtuoos stilist is dan een begenadigd analyticus die met scherpe inzichten komt, zie je in de rusteloze post 9/11-spionagethriller Body of Lies. Van al de Hollywoodfilms over de ‘ war on terror’ zoomt deze wel het exclusiefst in op de oorlog via cyberspace en de modernste telecommunicatiesnufjes. Zo krijg je een cynische kijk op het conflict tussen de intelligentiediensten die het veldwerk opknappen en de beslissingnemers-met-eigen-agenda thuis.

Ridley Scott en de Arabieren: het is lange tijd een heikel onderwerp geweest. Scott – wiens belangrijkste films nog steeds Alien en Blade Runner zijn – kreeg na Black Hawk Down veel kritiek te slikken om zijn eenzijdige visie op de clash tussen het Amerikaanse leger en de Somalische milities. Zijn kruistochtepos Kingdom of Heaven (zie donderdag op 2BE) werd dan weer in het westen sceptisch onthaald, maar niet door moslims.

Ook Body of Lies past niet echt binnen het stereotype Hollywoodbeeld van Arabieren of moslims. Deze thriller – naar de door The Departed-scenarist William Monahan bewerkte roman van Washington Post-columnist en Midden-Oostenspecialist David Ignatius – zoomt in op de jacht in Jordanië van CIA-agent Leonardo DiCaprio op een Arabische terrorist. Het kat-en-muisspel dat volgt, concentreert zich echter meer op de strijd tussen expert DiCaprio en zijn baas Hoffman (Russell Crowe), die vanuit Washington per gsm of laptop de situatie bijstuurt.

Scott zeilt zo handig om het thema van de Amerikaanse buitenlandpolitiek heen voor een flitsende thriller vol intriges. De subplot rond DiCaprio en een verpleegster in Amman moet voor het conventionele melodrama zorgen. Scott mikt in dit duel tussen technologie en menselijk vertrouwen en eer trouwens duidelijk op de actie in plaats van diep provocerend te graven. Zoals altijd doet hij dat wel met veel visuele zwier.

Binnenkort keert Scott terug naar de sf-film, het genre dat hij mee heeft bepaald – tot tweemaal toe zelfs. Eerst komt er Prometheus, een prequel op Alien, en nadien volgt er een film gesitueerd in het Blade Runner-universum. Wake up, angel Rutger?

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content