BOB DYLAN AND THE BAND

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Het begon allemaal met een motorongeluk. Hoe ernstig zijn accident precies was, blijft een goed bewaard geheim, maar het was voor Bob Dylan alleszins het gedroomde excuus om in 1967 van het publieke toneel te verdwijnen. Na vijf doldwaze jaren en evenveel metamorfoses – folkie werd protestzanger werd elektrisch versterkte beatnik – plooide Bawb zich terug op zijn gezin. Hij trok met vrouw en kinderen naar de kunstenaarskolonie Woodstock en kwam enkel zijn kot uit om met zijn maatjes van The Band te jammen in de kelder van Big Pink. De opnames van die sessies waren nooit bedoeld om uitgebracht te worden. De legende wil zelfs dat toetsenist Garth Hudson de tape liet lopen zonder medeweten van nonkel Bawb, en het zou uiteindelijk acht jaar duren eer de muziek officieel het levenslicht zag.

GEPREZEN OF VERGUISD?

De term ‘bootleg’ is zowat voor The Basement Tapes uitgevonden. Jarenlang golden de geheime kelderopnames van Dylan en The Band als de Heilige Graal van de rock-‘n-roll: ze werden eindeloos gekopieerd door fans, de kopieën wisselden voor waanzinnige bedragen van eigenaar en zelfs na de officiële release in 1975 bleven er nieuwe songs opduiken.

EN VANDAAG?

De complete, zesdelige versie die nu eindelijk op de mensheid wordt losgelaten beslaat niet minder dan 139 tracks – honderd negen-en-fucking-dertig! The Basement Tapes Complete geeft de opnames voor het eerst weer zoals ze chronologisch verliepen: eerst opwarmend met oude traditionals, dan lol trappend met covers van Hank Williams, Curtis Mayfield en Johnny Cash – check die versie van Folsom Prison Blues! – en tot slot zelf nog wat geniale songs uit de mouw schuddend. Nu zullen wij songs als Odds and Ends, Lo and Behold! en You Ain’t Going Nowhere geen catchy popnummers noemen – dit is voer voor Bobcats die hebben gedoctoreerd in de dylanologie – maar ze behoren tot de Dylancanon én ze vatten zijn muzikale universum en dat van een hele americanabeweging samen. Dylanoloog Greil Marcus noemt The Basement Tapes niet voor niets ‘het testament van het Old Weird America‘.

CUI BONO?

Op The Basement Tapes maken we niets minder dan de geboorte van americana mee. Behalve The Byrds, die zowat de helft van de tracklist gecoverd hebben, staan quasi álle country- en folkgroepen bij Dylan en The Band in het krijt: van Big Star over M. Ward en The Felice Brothers tot Fleet Foxes. Dus eigenlijk elke muzikant met een flanellen hemd en een baard.

BOB DYLAN AND THE BAND *****

The Bootleg Series Vol. 11 – The Basement Tapes Complete

Folk

Sony

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content