BLUR ****

BLUR. Oasis had de singles, Albarn en de zijnen verreweg de betere albums.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

21 – The Box

Rock

EMI

WAT?

Oasis had de beste singles, maar Blur maakte verreweg de betere platen. Ziedaar het nobele compromis waarmee het groepje van Damon Albarn en dat van de broers Gallagher twintig jaar geleden al hun fel gemediatiseerde Battle of Britpop hadden kunnen beslechten. Want geef toe: behalve Song 2 vermag Blur maar weinig tegen classics als Wonderwall, Whatever of Don’t Look Back in Anger. En omgekeerd heeft er in de Gallaghers nooit een superieur uitgebalanceerd werkstuk als 13 gezeten, laat staan een clevere conceptplaat als Modern Life Is Rubbish. Anders gezegd: de Oasisliefhebber kan er zich met de verzamelaar Time Flies goedkoop afmaken, een beetje Blur-fanaat móét wel de box 21 in huis halen. 21 huisvest alle zeven studioplaten van Blur, elk voorzien van een bonus-cd met de B-kantjes van al hun singles, plus twee raritiesplaten én het livealbum The Singles Night. Elke noot die Blur ooit heeft gespeeld in de buurt van een openstaande microfoon, zit in deze box: tot en met demo’s die Albarn later herwerkte voor Gorillaz (I Got Law), jams met Marianne Faithfull (Kissin’ Time) en outtakes die alleen al vanwege de titel om onbegrijpelijke redenen van een plaat gevallen zijn (Sir Elton John’s Cock, jawel).

GEPREZEN OF VERGUISD?

Na het lauw ontvangen Leisure ging het met de lof voor de zes volgende platen alleen maar crescendo: van het sociologische conceptalbum Modern Life Is Rubbish, het eerste dat de charts bestormde, tot het op Gorillaz preluderende Think Tank, dat door Q werd uitgeroepen tot album van het jaar.

EN VANDAAG?

Het plaatwerk van Blur is veel beter oud geworden dan dat van pakweg Suede – in de jaren negentig nochtans minstens even populair. Het heeft tout court een langere houdbaarheidsdatum dan driekwart van de ninetiesstuff die tegenwoordig wordt heruitgebracht.

CUI BONE?

In de tweede britpopgolf, die eind jaren negentig over het continent rolde, zwommen vele Albarnadepten mee: van Supergrass over Babybird tot Travis. En of ze het nu willen horen of niet: ook Oasis heeft een en ander aan Blur te danken. Of is het toeval dat de Gallaghers na de split van hun concullega’s zo vreselijk zijn gaan sucken?

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content