Zaterdag 12/9, 20.35 – VT4. Edward Zwick met Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly. VS 2006.

Edward Zwick heeft er een handje van weg om zijn publiek iets te nadrukkelijk een bewustzijn te proberen schoppen. In Blood Diamond is dat niet anders. Dit politiek actieavontuur neemt de exploitatie achter de diamantindustrie in Sierra Leone en de gruwelijke impact daarvan op de burgeroorlog die het land lange tijd verscheurde onder de loep. Het is niet voor niets dat de productiemaatschappij van Zwick Bedford Falls heet. De naam slaat op het stadje uit de Frank Capraklassieker It’s a Wonderful Life, een sentimenteel moraliteitssprookje waarin James Stewart een beter mens wordt. In Hollywood wordt Zwick dan ook omschreven als de laatste classicus, omdat zijn epische drama’s – samen brachten ze meer dan 1 miljard dollar op – een sterk humane boodschap uitdragen.

Blood Diamond is gebaseerd op de input die Zwick kreeg van Sorious Samura, een journalist en documentair filmmaker die de brutale burgeroorlog in Sierra Leone uitgebreid gedocumenteerd heeft. Het verhaal van dit thrillermelo volgt de zoektocht van een Zuid-Afrikaanse diamantsmokkelaar (een intense Leonardo DiCaprio die speelt met het aplomb van Humphrey Bogaert) en een arme visser (Djimon Hounsou) naar een zeldzame roze diamant. Ze kruisen het pad van een Amerikaanse journaliste (Jennifer Connelly), die een sadistische rebellenleider wil interviewen over de dubieuze lokale diamanthandel.

Gewezen Rolling Stone-reporter Zwick legt in zijn door de internationale diamantlobby aangevallen boodschapfilm de mechanismen bloot achter de edelstenentrafiek: met de opbrengst van de verkoop worden wapens gekocht, die dan weer gebruikt worden om kindsoldaten op te leiden. De stijl van Zwick is zoals altijd majestueus, maar net als in zijn groots opgevatte canvasfilms Glory, The Last Samurai of Defiance spaart hij de sermoenen niet en manipuleert hij iets te nadrukkelijk de emoties van de kijker.

Ook in zijn volgende film gaat Zwick de uitwassen van het kapitalisme tackelen, maar dan gesitueerd binnen de loopgraven van de farmaceutische industrie. Love and Other Drugs is het op ware feiten gebaseerde verhaal van een vertegenwoordiger (Jake Gyllenhaal) die het nieuwe seksgoud moetverkopen: Viagra.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content