Het visuele is altijd al belangrijk geweest voor The Chemical Brothers. Vijf clipklassiekers van de band die bekendstaat om zijn fraaie video’s.

1 Let Forever Be

Uit: Surrender, 1999

Regisseur: Michel Gondry

Een roodharige deerne beleeft een caleidoscopische nachtmerrie, waarin de kijker door regisseur Michel Gondry ( Eternal Sunshine of the Spotless Mind) keer op keer op het verkeerde been wordt gezet. Een knap staaltje morphing, cgi en optisch bedrog, visueel schatplichtig aan Ray Davies’ Starmaker. Een van de knapste clips aller tijden.

2 Star Guitar

Uit: Come With Us, 2002

Regisseur: Michel Gondry

Voor zijn tweede samenwerking met de Brothers filmde Gondry het voorbijvliegende landschap vanuit de trein van Nîmes naar Valence. Vervolgens tekende hij de hele structuur van de song uit op papier en modelleerde hij elk shot bij elke afzonderlijke beat, synthesizer en stem. Het resultaat is een vernuftige blijk van synchronisatie die het Franse landschap tot een instrument reduceert.

3 Elektrobank

Uit: Dig Your Own Hole, 1997

Regisseur: Spike Jonze

Spike Jonze ( Adaptation, Where The Wild Things Are) hield het betrekkelijk sober voor zijn clip van Elektrobank. De video draait rond een wedstrijd ritmische gymnastiek, waarbij een frêle jongedame het tegen de lokale kampioene moet opnemen. Niet meteen het origineelste opzet, maar het vakmanschap zit hem in de finesses: de rijke subtekst, ongewoon voor een videoclip, en de prachtige camerabewegingen. Pikant detail: de gymnaste in kwestie was de toen 26-jarige Sofia Coppola, intussen al weer Jonze’s ex-vrouw.

4 Out of Control

Uit: Surrender, 1999

Regisseur: W.I.Z.

U herkent een vrij onbekende Rosario Dawson, enkele jaren voor ze met Sin City en Death Proof zou doorbreken, in een ophitsende, zweterige adrena-linestoot van een video. Regisseur W.I.Z., een videoclipveteraan met Oasis en Massive Attack op zijn cv, ging voor een pseudopolitieke pastiche op Coca- Colareclames, opgenomen in Mexico City. ‘In the heat of the moment: Viva Cola!’

5 Hey Boy Hey Girl

Uit: Surrender, 1999

Regisseur: Dom & Nic

Een klassieker voor de MTV Europe-generatie, enkel om de shot van de copulerende skeletten. Een meisje ziet na een röntgenfoto van haar gebroken pols de wereld in x-ray, wat enkele aardige discotheekbeelden oplevert. De twee sujetten die op het einde uit de taxi stappen zijn Ed en Tom zelf, herinneren wij ons van MTV Clip Facts. Van de hand van Dominic Hawley en Nick Goffey, ook verantwoordelijk voor de losgeslagen robotarm in Believe en de zingende vissen van The Salmon Dance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content