Ray (2004)

Wie? Jamie Foxx als de blinde soulmeister Ray Charles, die als geen ander de grenzen van de gospel, R&B en country aftastte. Hij moest wel.

Zingt HIJ zelf? Foxx zingt niet één song van Charles, maar waagt zich wel aan een nummer van Nat ‘King’ Cole en speelt zelf 96 pianoclose-ups.

Rating: *

Selena (1997)

Wie? Jennifer Lopez als Selena Quintanilla Perez, de Mexicaanse superster die net voor haar doorbraak op de Engelstalige Amerikaanse markt werd vermoord door de voorzitter van haar eigen fanclub. Verzin een witz over Laura Lynn en word West-Vlaming van het jaar.

Zingt ze zelf? Nee. ‘Maar ik beschouwde de opnames niet als playback’, probeert Lopez nog. ‘Ik heb mezelf geleerd om in haar stijl te zingen en te dansen. Ik zong écht, maar ze hebben het niet opgenomen.’

Rating: *

Coal Miner’s Daughter (1980)

Wie? Sissy Spacek als countryzangeres Loretta Lynn, ook bekend als ‘America’s Sweetheart’. Bijna 100 albums als solo- en duetartieste tilden haar uit de armoe en in angstaanjagende baljurken.

Zingt ze zelf? Ja. Spaceks versie van de titelsong leverde haar een Grammy op.

Rating: *

The Doors (1991)

Wie? Val Kilmer als lizard king Jim Morrison, die in 1971 dood en vooral rimpelig werd aangetroffen in een Parijse badkuip.

Zingt HIJ zelf? De film werd door de betrokken families zwaar gecensureerd, regisseur Oliver Stone bezondigde zich aan geschiedvervalsing en verloor zichzelf in ijl gezwets, maar Kilmer zong tenminste echt. Eén van de originele Doors kon de stemmen van de acteur en van Morrison nauwelijks onderscheiden. We hadden het nog zo gezegd: don’t take the brown acid!

Rating: *

La Bamba (1987)

Wie? Lou Diamond Phillips als Ritchie Valens, de tiener uit de San Fernando Valley die de eerste Chicano-rockster werd. Stierf in 1959 op zijn 17e in de beruchte vliegtuigcrash waarbij ook Buddy Holly en The Big Bopper omkwamen. Allemaal samen: No, not my Ritchie!

Zingt HIJ zelf? Nee. David Hidalgo, de dikste van Los Lobos, neemt de honneurs waar. Na het monstersucces van de soundtrack weigerde de band tien jaar lang om de song live te spelen, maar huwelijksdeejays aller landen staan pal.

Rating: *

Lady Sings the Blues (1972)

Wie? Diana Ross als zangeres Billie Holiday, de grootste performer uit de geschiedenis van de jazz en volgens bigbandleider Count Basie ‘ a man, only feminine‘. Overleed in 1959 na een leven vol spuiten, glazen en slechte mannen.

Zingt ze zelf? De film bevestigt het imago van Lady Day als slachtoffer – wat haar te kort doet -, maar Ross zingt behoorlijk.

Rating: *

Sid & Nancy (1986)

Wie? Gary Oldman als Sid Vicious, bassist en fabulous disaster van The Sex Pistols, die in het New Yorkse Chelsea Hotel zijn vriendin Nancy Spungen zou hebben doodgestoken. Stierf in 1979 dan maar aan een overdosis.

Zingt HIJ zelf? Hij is hoorbaar.

Rating: *

The Buddy Holly Story (1978)

Wie? Gary Busey als Buddy Holly, de man met de eeuwige ‘ I’m having a cow‘-blik en de prille Fender Stratocaster. Dood: Not my Ritchie, the sequel.

Zingt HIJ zelf? Ja, live nog wel. Merk de André Hazes-snik in ‘My Peggy Sue-u-hu’.

Rating:*

What’s Love Got to Do with It? (1993)

Wie? Angela Bassett als Tina Turner, die in de jaren tachtig solo kwam bovendrijven nadat haar man Ike haar jarenlang onder zijn duim had gehouden. Op het eind van de film speelt Turner plots zichzelf. Griezelig.

Zingt ze zelf? Nee.

Rating: *

© Première – Vertaling en bewerking: Bart Cornand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content