‘Binnen de week hadden we 2000 leden’
Karen Van Peteghem (26), oprichter van Een groep waar we doen alsof we HLN commentators zijn, over de wondere wereld van digitale rollenspelen.
Hoe ben je gestart met Een groep waar we doen alsof we HLN commentators zijn?
Karen Van Peteghem:Tijdens de eerste lockdown zat ik werkloos thuis. Om mij bezig te houden heb ik me op het internet gestort. Zeker die eerste coronamaanden gebeurde er online heel veel: overal zag je creatieve en grappige dingen passeren. Waaronder die doen-alsofgroepen die plots overal opdoken. Ik weet nog dat ik een vriendin zei dat het een goed idee zou zijn om er eentje op te richten omtrent HLN-commentatoren. Doen, zei ze. Uiteindelijk heb ik om elf uur ’s avonds de groep aangemaakt, zonder verwachtingen. Toen ik ’s anderendaags wakker werd, was er al heel wat activiteit. Binnen de week hadden we 2000 leden.
Heeft Het Laatste Nieuws eigenlijk al gereageerd?
Van Peteghem: Nog niet. Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. (lacht)
Stuur je de onderwerpen aan?
Van Peteghem: Nee. Die komen vanzelf. Zo is heel veel gepost over Katje Lee – maar echt: héél veel – en over het belastinggeld dat daaraan verspild is. Zulke onderwerpen vinden vanzelf hun weg naar de groep. Katje Lee wás al zo absurd en bleef alleen maar absurder proporties aannemen. Dat was een heel mooie tijd in de groep.
Het is fijn te zien hoe alles organisch gegroeid is. Het is echt een kleine community geworden. Je hebt mensen die plaatjes posten met ‘Een hele fijne dinsdag gewenst!’ erop, waarop iedereen doet alsof ze daar blij mee zijn. Je hebt mensen die doorstuurmails van Nigeriaanse prinsen posten, waarna iedereen doet alsof ze dat serieus nemen. Om de zo veel tijd post er ook iemand dat er een helikopter boven zijn tuin cirkelt en vraagt of iemand weet wat er aan de hand is, waarna iedereen begint te speculeren. Meestal heeft het iets met Katje Lee te maken. (lacht)
Wat maakt een goede boomerparodie?
Van Peteghem: Veel mensen denken dat boomercultuur op Facebook om politiek of boos worden draait, maar wat mij het meest opvalt, is hoe boomers alles emotioneel op zichzelf betrekken. Iets over Katje Lee lezen en onmiddellijk en zonder aanleiding iets posten over hoe graag je je eigen katten ziet: dat is voor mij typisch voor een Facebookboomer.
Bij momenten is het wel niet duidelijk wat oprecht seksistische reacties en wat ironisch seksistische reacties zijn. En of dat verschil er eigenlijk wel toe doet.
Van Peteghem: Dat is lastig, ja. Alle doen-alsofgroepen hebben daar problemen mee. Alles wat er in de groep gezegd wordt, is in de context van een parodie, maar dat wil niet zeggen dat alles getolereerd wordt. Het n-woord is bijvoorbeeld geflagd. En verder laat ik het aan de vier moderatoren om te bepalen of iets gemeend seksistisch is of gewoon ongrappig. Het is niet de bedoeling dat je je bij ons racistisch of seksistisch komt uitleven.
Zit je zelf ook op andere doen-alsofgroepen?
Van Peteghem: Ik volg er een aantal, ja. Ik heb even in die mierengroep gezeten, maar die was ik snel beu. Mijn favoriete groep is A group where we all pretend to be middle aged dads, waarin er de hele tijd gepraat wordt over de trots die je voelt als je je gazon hebt afgereden en of het goed weer is voor een barbecue. Heel erg grappig om te doen, maar stiekem ook een beetje wholesome. Het is een fijne wereld om in te zitten.
Dat is wat ik zelf ook interessant vind aan die groepen. Je had al mensen die gameden of Dungeons & Dragons speelden, maar met die doen-alsof-groepen kan je met miljoenen tegelijk een rollenspel spelen in een absurd universum. Het is onnozel, maar voor mij is dat het internet op zijn best.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier