Roel van Bambost (AMY ADAMS – JUNEBUG)

Van Amy Adams heb ik nog nooit gehoord en misschien verdienen Keener en McDormand die prijs wel op basis van hun palmares, maar toch wordt het waarschijnlijk Michelle Williams gezien Brokeback Mountain dé winnaar van de avond wordt. Wie hier misschien ontbreekt, is Sandra Bullock voor haar rol als angstige burgertrien in Crash. Begrijp me niet verkeerd: ik ben géén Bullock-fan maar als ze eindelijk eens prima acteert, verdient ze tenminste een vermelding. Anders kiest dat kind straks weer voor sentimentele flauwekul.

Ward Verrijcken (CATHERINE KEENER – CAPOTE)

Rachel Weisz wint omdat men niet om The Constant Gardener heen kan én omdat dit een van de weinige categorieën is waarin men die film überhaupt kan bekronen. Mijn favoriete is echter Catherine Keener, en had ik het helemaal voor het zeggen dan ging de Oscar naar Maria Bello. Het feit dat ze zelfs niet eens wordt vermeld voor haar glansrol in A History of Violence is ronduit schandalig.

Peter Van Camp (FRANCES McDORMAND – NORTH COUNTRY)

McDormand heeft al eens gewonnen en de anderen zijn allicht te onbekend, dus kom ik automatisch uit bij Rachel Weisz die dit seizoen trouwens al flink wat prijzen heeft gewonnen. Noteer tenslotte Toni Collette maar als mijn guilty pleasure. Niet dat In her Shoes haar beste film was, maar het blijft een prima actrice die meer erkenning verdient.

Jan Verheyen (RACHEL WEISZ – THE CONSTANT GARDENER)

Elk jaar glippen er namen tussen waarvan je wenkbrauwen de hoogte in schieten, maar dit lijstje slaat werkelijk alles. Het lijken de Plateau-prijzen wel. Is er iemand die ooit heeft gehoord van Amy Adams of Michelle Williams? En Rachel Weisz? Dat is ongetwijfeld een degelijke actrice, al lijkt het me toch vooral haar manager te zijn die een Oscar verdient want die weet haar werkelijk óveral binnen te loodsen. De andere twee zijn daarentegen wel grote namen. McDormand is een steengoeie karakteractrice, maar die heeft al een Oscar op haar schouw staan. Daarom zet ik mijn geld in op Catherine Keener: omdat ze vaak in interessante films zit en dus eindelijk wel eens een prijs verdient.

Patrick Duynslaegher (MICHELLE WILLIAMS – BROKEBACK MOUNTAIN)

Ik vermoed dat het McDormand wordt voor haar rol in North Country. Daarin speelt ze iemand die ziek is, een heroïsch gevecht levert, in een rolstoel een rechtszaal wordt binnengedragen en uiteindelijk ook sterft. Het is hetzelfde verhaaltje als bij Charlize Theron: ik wil er niet cynisch over doen, maar het blijft het soort rol waar de Academy toch ó zo makkelijk voor smelt. Alleen al daarom zou de Oscar mogen gaan naar Michelle Williams, want wat die doet in Brokeback Mountain is heel wat minder evident: met weinig screentime een sterk, ontroerend personage neerzetten dat tegelijk discreet en prominent aanwezig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content